Фистинг и хепатит C – какво трябва да знам като гей мъж?

0
952
Фистинг и хепатит C
Фистинг и хепатит C

Фистинг и хепатит C са част от гей общността. За голямо съжаление, в България няма сексуално образование. В редките случаи, в които се говори за секс, на дневен ред винаги е хетеронормативният вагинален секс. Като резултат, практики като фистинг и особено фистинг и хепатит C и ролята им в живота на един гей мъж, остават на крайно заден план. 

Какво е анален фистинг?

Най-общо казано, фистинг е сексуален акт. Той включва използването на пръсти / една ръка, за проникване в отвор на тялото: уста, вагина или анус. Следователно, аналният фистинг включва използването на пръсти / ръка за проникване в ануса с цел удоволствие.

Фистинг и хепатит C – как да се предпазя?

Практикувай по-безопасен фистинг. Както при аналния секс, и активният и пасивният партньор са изложени на повишен риск от предаване на хепатит C. Провери ръцете си за всякакви порязвания или кървящи кожички. Носи латексови ръкавици и ги сменяй с нови при всеки нов партньор. Хепатит C е устойчив вирус и може да живее във вода до 21 дни. Не е известно колко дълго вирусът живее в лубрикант, но е добра практика да не се споделя лубрикант между партньори.

Фистинг и хепатит C – други практики?

Проучвания установяват няколко ситуации, при които предаването на хепатит C при сексуални практики може да е по-вероятно. Те включват анален секс без презерватив, фистинг, групов секс, използване на секс играчки и секс под въздействието на психоактивни вещества (инжекционни и друг тип наркотици). Хепатит C може да присъства в спермата, както и в микроскопични количества кръв. Вероятно сблъскването с кръв или сперма е отговорно за предаването вируса по време на секс.

Къде мога да се тествам за хепатит C?

Ако си попаднал в ситуация на фистинг без предпазни мерки, силно препоръчително е да се тестваш за хепатит C. Можеш да се изследваш анонимно и безплатно в над 180 лаборатории в България. Избери си удобен адрес от картата в този линк.