Безплатно и анонимно тестване не само за ХИВ, но и за хепатит C

0
736
безплатен тест
безплатен тест

Безплатно и анонимно тестване за две инфекции, които диспропорционално афектират гей общността, е редно да се предлага на възможно най-много населени места в България. Такъв е моделът в повечето западни държави, които успешно се борят с тези два вируса. Освен това, една стигматизираща инфекция не е по-важна от друга. И ХИВ и хепатит C са живото-застрашаващи вируси, за които не се тестват достатъчно хора.

Безплатно и анонимно тестване във всяко кътче на държавата

Чрез програма АЙВЪР, която се извършва във всички РАМУС лаборатории и манипулационни в България – вече над 180 на брой – се постига нужният достъп до тестване за всеки. Само стратегията „безплатно и анонимно тестване“, приложена на максимално много населени места, ще се пребори с ХИВ и хепатит C.

Гей и би мъжете могат да разчитат на безплатно и анонимно тестване и за хепатит C, не само за ХИВ

Практиката по безплатно и анонимно тестване за ХИВ е установена чрез т.нар. КАБКИС (Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН). Трябва да отчетем факта, че няма тест за СПИН, има тестове за антитела на ХИВ и за вирусен товар. Но тези тестове не са тестове за СПИН. На второ място трябва да се отбележи, че ХИВ често измества фокуса от друга стигматизираща, опасна и тиха инфекция – хепатит C.

Къде се осъществява безплатно и анонимно тестване за ХИВ и хепатит C?

Гей и би младежите и мъжете все още не се тестват достатъчно редовно за сексуално предавани инфекции. Продължава да липсва необходимият национален и мащабен диалог по темата. Следователно, ако си попаднал в ситуация на анален секс без кондом, фистинг без ръкавица, групов секс или оргия, употреба на наркотици по време на секс (chemsex), препоръчително е да се тестваш за ХИВ и хепатит C. Можеш да се изследваш не само безплатно, но и анонимно на удобен за теб адрес от картата в този линк.