Позитивен хепатит C статус: над 30 случая за 2 месеца

0
568
Позитивен хепатит C
Позитивен хепатит C

Според разнообразни епидемиологични данни в България има между 70 000 и 90 000 души, които живеят с хроничен хепатит C вирус. Тези хора имат позитивен хепатит C статус и то без да го знаят.

Позитивен хепатит C статус: какво е това?

Хепатит C, заедно с хепатит B, е основната причина за чернодробна цироза и рак на черния дроб в света. По данни на световни здравни експерти, около 71 милиона души по света имат позитивен хепатит C статус, тоест живеят с хроничен хепатит C. Ако тези хора не бъдат тествани за вируса, в даден момент тяхното здраве може внезапно да започне да се влошава и да се стигне до смърт. За голямо съжаление, хепатит C често протича без никакви симптоми. Доста често се оказва, че човек вече има силно увреден черен дроб, когато най-накрая се стигне до диагностика за инфекцията.

Програма АЙВЪР отчита позитивен хепатит C над 30 пъти за 2 месеца

Месеците януари и февруари често са сочени като най-тихите и непродуктивни в годината. В период на глобална пандемия като COVID-19 подобни очаквания са особено засилени. Независимо от това, първите два месеца на 2021 отбелязват повече от 30 случая на позитивен хепатит C по програмата за безплатно и анонимно тестване на фондация АЙВЪР.

Как да разбера дали имам позитивен хепатит C статус?

За голямо съжаление, все още много лични лекари не са добре информирани относно хепатит C. Като резултат пациентите им регулярно получават грешна информация относно инфекцията с коментари от сорта на „ти си само носител, не се притеснявай“. Ако си попаднал на подобни коментари, игнорирай ги и задължително се консултирай с гастроентеролог за лечение.

Ти си гей или би мъж, който не се е тествал за хепатит C?

Няма нищо страшно в това да се тестваш за хепатит C. Тестът обикновено се осъществява с кръв от вената. Дори твоят тест да е положителен, в България вече са налични всички терапии, които окончателно изчистват тялото от хепатит C. Не само това, но тези лечения са безплатни чрез НЗОК.

Единствено тест за хепатит C може да определи твоя статус

Можеш да се тестваш безплатно и анонимно за хепатит C в над 180 лаборатории в България. За да си харесаш удобен за теб адрес, кликни тук.