Орален секс, HPV, рак на езика и Майкъл Дъглас

0
1268

Майкъл Дъглас прави нещо изключително важно за общественото здраве. През 2013 холивудската звезда разкрива, че има рак, причинен от сексуално предаваната инфекция HPV (човешки папиломавирус). Според него, инфектирането се е случило чрез орален секс.

Шест години по-късно, Дъглас споделя пред Sirvivornet.com, че след преодоляването на рак на езика, предизвикан от HPV, смъртта всъщност не е била част от мислите му.

Актьорът преминава през химио и лъчетерапия.

„Странно е, знам, но през целия период на химио и лъчетерапия никога не ми мина през ума, че мога да умра.“

Дъглас е известен с ролите си във филмите „Фатално привличане“, „Първичен инстинкт“ и „Уолстрийт“.

Когато хората говорят за HPV и рак, те предимно се фокусират върху рак на шийката на матката. И макар тази дискусия да е невероятно важна (почти всички случаи на рак на шийката на матката са причинени от HPV), хората трябва да са наясно, че HPV ги излага и на риск от развиване и на други видове рак. И да, HPV може да причини рак при мъжете. Ракът на пениса, ануса и гърлото най-често са свързани с HPV. Инфекцията често причинява и генитални брадавици по ануса и пениса, които могат да се окажат трудни за премахване.

„Типовете HPV, които причиняват рак на маточната шийка, са същите типове на HPV, които причиняват рак на гърлото“, казва д-р Джесика Гейгер, онколог от клиничен център в Кливланд.

„Средностатистическият пациент с рак на гърлото, причинен от HPV, е мъж на около 40 или 50 годишна възраст, който или никога не е бил пушач или е бил много спорадичен потребител на тютюн.“ – добавя докторът.

Майкъл Дъглас е уверен, че е в ремисия.

„Проверявам се на всеки шест месеца“, обяснява той за своите здравни прегледи. „Вярвам и се надявам, че ми се е разминало.“

Най-добрата защита от HPV (генитални брадавици и рак, причинени от HPV) е ваксината, която имунизира против съответните типове HPV.

Поставяйки рак на гърлото и езика в страни, през 2014 година над 140 мъже в Обединеното кралство умират от рак на ануса, по данни на Men’s Health Forum.

В над 90% от случаите, рак на ануса е предизвикан от HPV. Аналният секс е най-често срещан сред гей и бисексуалните мъже. Следователно, имунизирането срещу HPV е особено важно за гей общността.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here