Човешки папиломавирус | Къде са HPV ваксините за момчета и мъже?

0
1383
Човешки папиломавирус
Човешки папиломавирус

HPV (човешки папиломавирус) предизвиква 5% от раковите заболявания по света. Вирусът може да доведе до рак на ануса, маточната шийка, гърлото, езика, пениса, врата, главата и др.

Човешки папиломавирус (HPV) сред мъже и момчета

Независимо от факта, че HPV е най-често срещаната сексуално предавана инфекция, повечето здравни системи по света, включително и тази в България, тотално изключват момчетата и мъжете от диалога за HPV. Това е особено вредно за гей мъжете, защото сред гей и бисексуалните мъже се случва секс между неваксинирани против HPV партньори.

Все още се игнорира информацията, че HPV не дискриминира по полови белези. С други думи, вирусът инфектира всички хора по света, не само момичета и жени.

Докато HPV (човешки папиломавирус) в буквален смисъл убива жени от рак на маточната шийка, вирусът е не по-малко проблематичен и за мъжете. Не само това, странно минималният диалог по темата HPV, секс и ракови заболявания е още по-оскъден при мъжете. И да, сред гей мъжете също.

Лоша образованост относно HPV

Нито българската здравна каса или министерство на здравеопазването, нито родителите, трябва да виждат HPV като инфекция, която предпочита жените. На първо място, това е най-вече фактически грешно разсъждаване, а след това, вредно за общественото здраве мислене.

Отговорната здравна система ще информира родителите, че тяхното дете трябва да бъде ваксинирано против HPV и че тези ваксини предпазват от няколко вида рак.

Част от страните, в които вече се прилагат имунизации против HPV и за момчета, включват САЩ, Канада, Обединеното кралство, Австралия, Ирландия, Нова Зеландия, Южна Корея.

Обединеното кралство предлага HPV ваксината напълно безплатно на всички гей и бисексуални мъже до 45 годишна възраст, включително. HPV (човешки папиломавирус) ваксината е оптимално ефективна, когато е поставена преди човек да започне да практикува секс. Следователно, препоръчително е имунизацията да се осъществи в диапазона 9-13 годишна възраст.

Дори човек вече да има определен HPV тип в организма си, ваксинирането продължава да е препоръчително и логично, защото HPV ваксината предпазва от четири различни типа на инфекцията.