Редовната проверка за рак на ануса, причинен от HPV, е ключова за гей мъжете с ХИВ

0
1293

В над 90% от случаите, рак на ануса е причинен от човешки папиломавирус (HPV).

Рутинният скрининг за хората, живеещи с ХИВ, е свързан с по-ниска честота на рак на ануса и може да повиши случаите на оцеляване сред тези, при които се достига до злокачествена фаза.

Проучване на д-р Револо от университетска болница Germans Trias i Pujol в Барселона, анализира данни за 3111 хора, които живеят с ХИВ.

Болницата стартира рутинна програма за анален скрининг през 2005 г., включваща годишна проверка за предракови промени в клетките. При наличие на промени, се извършват аноскопия и биопсия на пациента. Всички предракови анални лезии биват третирани с инфрачервена коагулация или операция.

Членовете на кохортата на изследването са следени в продължение на близо пет години. Общо 54% са участвали в програмата за скрининг.

При влизане в проучването, 44% от пациентите имат нормален резултат от скрининга за рак на ануса, докато 7% имат високо степенни предракови промени в клетките. С течение на времето, допълнителни 17% от групата развиват нежелани промени в клетките.

Хората от скрининговата група са получили 744 биопсии и са диагностицирани със 142 предракови лезии.

За 12-годишния период на прочуването са диагностицирани 10 случая на рак на ануса. Два случая при хора, които са част от скрининговата програма и осем случая при хората, които не са участвали. Интересното е, че и десетимата са имали под 150 CD4 клетки (клетките, които ХИВ атакува) в даден етап от живота си. Това сигнализира за силно понижен имунитет в определен момент.

Голямото заключение от това дългогодишно проучване е следното:

след приключване на изследването, двамата мъже от скрининговата група, диагностицирани с рак на ануса, все още са живи, докато петима от осемте в групата, където не се е осъществявал скрининг, са починали.

Животът с ХИВ е свързан с малко по-висок риск от диагноза за рак на ануса.

Според финалните данни от проучването, скринингът е свързан с 83% намалена честота на диагностициране на рак на ануса.

Човешкият папиломавирус (HPV) е почти винаги виновникът за рак на ануса. Следователно ваксината, която предпазва от HPV, е препоръчителна за гей мъжете, живеещи с ХИВ.