Хепатит C – безплатно и анонимно тестване в лаборатории

0
702
Хепатит C и гей мъжете

Какво провокира провеждането на хепатит C кампания?

Хепатит C (HCV) е животозастрашаваща инфекция, за която не се говори достатъчно, особено в период на пандемия, като COVID-19. Също така, гей и бисексуалните мъже са диспропорционално афектирани от инфекцията, защото вирусът може да се предава чрез анален секс без кондом, както и по време на т.нар. „Chemsex“ – нашумяла практика в общността. Следователно, #АмиХепатитC? е първата кампания в България, която дава нужното внимание на HCV в гей общността и то на национално ниво. Каналите на разпространение на инициативата са: IVOR.bg, Grindr, Romeo, Hornet, Facebook, Instagram, национални и местни медии.   

Анкета сред гей и бисексуалните мъже в България

Въпросникът е попълнен от 638 респондента. От тях, 60% се самоопределят като хомосексуални, а 40% – бисексуални. 36% от респондентите попадат във възрастовата група 30-39, докато втората най-често срещана група хора, попълнили анкетата, са между 20 и 29 години. 71% от респондентите са попадали в ситуация, в която не са ползвали кондом по време на анален секс; 12% са ползвали наркотици по време на секс (ChemSex). 58% от гей/би мъжете, попълнили анкетата, отбелязват, че никога не са се тествали за хепатит C.

Безплатно и анонимно тестване за хепатит C в цяла България

След попълване на анкетата, респондентите получават автоматичен мейл с адреси, на които могат да се изследват анонимно и безплатно за хепатит C. Кампанията таргетира гей/би мъжете в България, но е отворена за всеки, който желае да се си направи тест за вируса. Твърдения от сорта на „гей/би мъжете няма да се тестват в лаборатории“ се оказаха лъжа. 

Епидемиология: 4.5% от направените изследвания са положителни

За периода 29.06.2020 – 31.12.2020 са направени 1681 теста за хепатит C по програма АЙВЪР в разнообразни РАМУС лаборатории и манипулационни в България. От тези изследвания, 75 са с положителен резултат, тоест – 4.5% от направените anti-HCV тестове са позитивни, процент, който повече от четири път надскача националната епидемиология за инфекцията.

Все още не си се тествал за хепатит C? Направи го още сега

Почти сигурно е, че в твоя град (или дори квартал, ако си в по-голям град) има адрес за безплатно и анонимно изследване на хепатит C. Харесай си удобен за теб адрес, като кликнеш тук.