Антитела | Излекуван си от хепатит C? Винаги ще имаш антитела

0
1629
Антитела срещу хепатит C

Част от хората, които са излекувани от хепатит C продължават да се тестват за вируса със стандартния тест: anti-HCV. Те откриват, че резултатът е положителен и изпадат в шок, защото специалистът, който ги е лекувал, вероятно не е отделил достатъчно време, за да им поговори за антитела.  

Антитела тестът винаги ще е положителен

Антителата не са вирус. Те са реакция на имунната система срещу вирусна атака, каквото е инфектирането с хепатит C. Тоест, човек, който успешно е излекуван от хепатит C, може да очаква да има антитела пожизнено.

Аз съм излекуван от хепатит C?

От 2016-та година, в България вече са налични високоефективните директно действащи антивирусни средства (ДДАС) срещу хепатит C. Ако лечението ти е потвърдено като успешно от твоя лекар (обикновено гастроентеролог), ти си излекуван от хепатит C.  

Излекуван съм, защо имам положителен хепатит C тест?

Защото най-вероятно ти е направен тест за антитела за хепатит C. Хората, които са излекувани от вируса, винаги ще имат антитела и в това няма нищо лошо или притеснително.

Единствено PCR тест за излекуваните от хепатит C

Хората, които вече са излекувани от хепатит C могат да проследяват своето здраве чрез PCR тест за хепатит C. Само този тест може да засече наличие или липса на репликация на хепатит C в кръвта.

Тоест, правенето на anti-HCV тестове при хора, които вече са излекувани от хепатит C е загуба на време, енергия, нерви и пари.

Антителата не защитават от ново инфектиране с хепатит C

За разлика от успешно прекаран хепатит А (HAV), хепатит B (HBV), или варицела (VZV), наличието на антитела против хепатит C не предоставя имунитет против вируса. Тоест, човек, който е излекуван от хепатит C и има антитела, не е защитен от ново инфектиране с вируса.

Никога не си се тествал за хепатит C? Направи го още сега

Можеш да се изследваш анонимно и безплатно за хепатит C в почти всяко населено място в България! Натисни тук.