Лекът за хепатит C: защо е уникален научен пробив? (ВИДЕО)

0
644
Лекът за хепатит C
Лекът за хепатит C

Хепатит С (HCV) може да доведе до цироза и рак на черния дроб. Вирусът е открит през 1989 година. Впечатляващото е, че 25 години по-късно вече има лечение, което окончателно изчиства вируса от тялото. Този факт превръща HCV във вирусното заболяване с най-кратък период от момента на идентифициране на вируса, до момента на откриване на окончателно лечение. Не само това, но хепатит C все още е единственото хронично вирусно заболяване, което може да бъде напълно излекувано. Лекът за хепатит C са директно действащите антивирусни средства (ДДАС). Терапиите позволяват на милиони хора да възстановят здравето си и да живеят пълноценен и продуктивен живот.

Лекът за хепатит C – старите и новите

Старите лечения на хепатит С често включват една година инжектиране на интерферон и са съпроводени от известни странични ефекти. Но всичко това се променя с появата на директно действащите антивирусни средства (ДДАС). Първите от тях са одобрени през 2011 г., но е трябвало да се използват с интерферон. Първият самостоятелен режим, софосбувир, е одобрен в края на 2013 г., последван в бърза последователност от добре поносими комбинирани схеми с висока степен на излекуване. Най-новите режими глекапревир/пибрентасвир и софосбувир/велпатасвир са пангенотипни. Тези терапии лекуват всички генотипове на HCV за осем или 12 седмици, като успеваемостта им вече се доближава до 100%.

Лекът за хепатит C е окончателен, ами хепатит B и ХИВ?

За сравнение, при лекуването на хепатит B и ХИВ все още се използва поддържащо лечение. Към днешна дата, хората, които живеят с хроничен хепатит B или ХИВ са длъжни да приемат лекарства всеки ден. Целта е поддържане на вирусния товар на неоткриваемо ниво. Тези терапии позволяват на хората, живеещи с хепатит B или ХИВ да водят нормален начин на живот, но за съжаление не са лек за инфекциите. Отделно, хората с ХИВ и хепатит C коинфекция се справят също толкова добре, колкото и ХИВ-негативните пациенти по отношение на изчистването на хепатит C от тялото.

Все още не си се тествал за хепатит C?  

Както разбра, вече има окончателен лек за вируса. Изследвай се безплатно и анонимно навсякъде в България. Кликни ТУК за да си харесаш адрес.