Имам хепатит C. Съществува ли лечение за вируса?

0
628
лечение
лечение

Ако ти е направен PCR тест за хепатит C и резултатът е положителен, ти си инфектиран с вируса. Заразяването с хепатит С в рамките на първите шест месеца се нарича остър хепатит С. Приблизително всеки пети човек може да изчисти вируса през тези първи шест месеца. Но това може да бъде потвърдено само чрез регулярни PCR изследвания, които ще докажат, че хепатит С вече не е в организма. Повечето хора, обаче, няма да изчистят хепатит С без лечение.

Мога ли да се излекувам от хепатит C?

Понеже е вирусна инфекция, хепатит C не се третира с антибиотици. България вече разполага с лек за хепатит C под формата на таблетки, които се пият между 8-12 седмици. Терапиите се наричат директно действащи антивирусни средства (ДДАС) и са високо ефективни в изчистването на хепатит C. Лечението е най-успешно в най-ранните фази на развитие на вируса, следователно се препоръчва редовно тестване за хепатит C. Ако си носител на хепатит C повече от шест месеца, определено трябва да започнеш лечение. 

Как мога да разбера, че лечението е било успешно?

След приключване на лечението се правят повторни PCR тестове, които проверяват дали хепатит C е бил изчистен. Ако тези тестове не показват наличие на хепатит C, това означава, че лечението е било успешно и ти си излекуван. Успешното лечение, обаче, не ти дава имунитет срещу хепатит C и ти винаги можеш да бъдеш инфектиран отново, ако си изложен на нов риск от заразяване с хепатит C.

Чувствам се здрав, нужно ли е да се тествам за хепатит C?

Хепатит C вирус (HCV) регулярно е определян като „тих убиец“. Инфекцията може да вирее в човешкото тяло без да поражда симптоми с години, дори десетилетия. Независимо от това, в момента, в който се появят симптоми, твърде често черният дроб вече е силно увреден. Тествай се безплатно и анонимно за хепатит C във всяко кътче на България; кликни ТУК за да си харесаш адрес.