СПИН симптоми – какви са те и как се различават от ХИВ симптомите?

0
752
СПИН симптоми
СПИН симптоми

Вече обсъдихме какви са признаците на ХИВ инфекция и фактът, че не е задължително те да се появят. Какво обаче знаем за често срещаните СПИН симптоми? Първо и най-вече, те са драматично по-тежки и постоянни, защото СПИН е финалната фаза на ХИВ. Второ, СПИН е състоянието, в което човешката имунна система вече е силно компрометирана и податлива на разнообразие от животозастрашаващи заболявания. 

Кратък наръчник за СПИН симптоми

СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност) е последният стадий на ХИВ. На този етап вирусът вече е увредил сериозно имунната ти система. Вече са изминали години от момента, в който си бил инфектиран с ХИВ. Като резултат, твоето тяло не може да се пребори с множество други инфекции, с които иначе би се справило без проблем. Ако имаш СПИН, започването на антиретровирусна терапия е неотложно.  

Често срещаните СПИН симптоми включват:

  • Силна умора
  • Бърза загуба на тегло
  • Диария, която продължава повече от седмица
  • Пневмония
  • Рани в устата, по ануса или гениталиите
  • Треска или силно нощно изпотяване, които се завръщат отново и отново
  • Загуба на памет
  • Червени, кафяви, розови или лилави петна върху или под кожата

Имам СПИН, какво да направя? 

Ако подозираш, че имаш СПИН, веднага трябва да си направиш тест за ХИВ (кликни ТУК, за да си избереш удобен за теб адрес за безплатно и анонимно тестване). Единствено положителен тест за ХИВ може да те насочи към специалист, който да определи състоянието на твоята имунна система. Ако тестът за ХИВ е позитивен, той ще бъде потвърден в Националната референтна лаборатория по ХИВ. След това, ти ще бъдеш насочен към едно от петте отделения в България, които предоставят грижа за хората, живеещи с ХИВ. Там ще бъдат направени допълнителни тестове, сред които и тест за брой CD4 T-клетки. Ако тези специфични клетки са под 200, тогава твоят доктор може да заключи, че имаш СПИН. При диагноза СПИН, освен антиретровирусната терапия (АРТ), е възможно твоят лекуващ лекар да изпише и други лекарства, като антибиотици, антимикотици (против гъбични инфекции) и др.