Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

0
396
Засегнатите от ХИВ и СПИН
Засегнатите от ХИВ и СПИН

Всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година денят е 21 май. Това е повод хората от различни страни по света да заговорят за ХИВ/СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции. Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН също мотивира хората за отговорност към собственото здраве и насърчава редовното изследване на ХИВ. В България денят се отбелязва от 1992 година насам и цели подкрепа за хората, живеещи с ХИВ и ангажиране на обществото в борбата срещу ХИВ/СПИН.

Засегнатите от ХИВ/СПИН в България

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 11 май 2023 г. има 77 новорегистрирани  ХИВ-серопозитивни лица. Това означава, че носителите на ХИВ в страната от 1986 г. до сега са 4,125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 14% – при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 март 2023 г. общо 2,236 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2,200 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. За разлика от 2022 година, тазгодишното прессъобщение на здравното министерство не споменава броя на починалите от ХИВ/СПИН от изминалата година.

Какво е качеството на живот на засегнатите от ХИВ/СПИН в България?

Хората, живеещи с ХИВ, имат право на безплатна антиретровирусна терапия (АРТ) и безплатно проследяване на тяхното здравно състояние в тези пет клиники. За голямо съжаление обаче, фондация АЙВЪР не спира да получава сигнали за сериозни липси в системата. През 2023-та година, ХИВ-позитивни пациенти са сигнализирали към фондацията за следните проблеми: липса на лекарства, липса на тестове за измерване на вирусен товар на ХИВ, консултации на всеослушание пред други пациенти, лош диалог между лекар и пациент, липса на достъп до резултати от изследвания и др.  

Живееш с ХИВ? Кликни ТУК

Искаш да разбереш как да се предпазиш от ХИВ? Кликни ТУК

#AIDSCandlelightMemorial23