HCV | основни факти за хепатит C вирус, които всеки трябва да знае

0
1547
HCV
HCV

Хепатит С вирус (HCV) е инфекция, която засяга черния дроб. Вирусът може да бъде животозастрашаващ и се разпространява чрез контакт със заразена кръв. Симптомите могат да включват висока температура, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, коремна болка, тъмна урина и пожълтяване на кожата или очите (жълтеница). Ранното откриване и лечение на инфекцията може да предотврати сериозното увреждане на черния дроб. Лечението може да подобри здравето в дългосрочен план. Около 30% (15–45%) от заразените хора спонтанно изчистват вируса в рамките на 6 месеца след инфектиране без никакво лечение. Останалите 70% (55–85%) от хората ще развият хронична инфекция. При хората с хронична хепатит C инфекция рискът от цироза варира от 15% до 30% в рамките на 20 години.

Важни факти за хепатит C (HCV)

  • Хепатит С вирус (HCV) уврежда черния дроб.
  • Вирусът може да причини както остър (краткотраен), така и хроничен хепатит, вариращ по тежест от леко заболяване до сериозно заболяване за цял живот, включително чернодробна цироза и рак.
  • Вирусът на хепатит С се предава по кръвен път и повечето инфекции възникват заради некачествени медицински процедури, непроверени кръвопреливания, инжекционна употреба на наркотици и сексуални практики.
  • В световен мащаб около 58 милиона души имат хронична хепатит C инфекция. Годишно се появяват около 1,5 милиона нови инфекции. Има приблизително 3,2 милиона юноши и деца с хронична инфекция с хепатит С.
  • Световната здравна организация изчислява, че през 2019 г. приблизително 290 000 души са починали от хепатит С, предимно от цироза и хепатоцелуларен карцином (първичен рак на черния дроб).
  • Директно действащите антивирусни средства (ДААС) могат да излекуват повече от 95% от хората, инфектирани с хепатит С, но достъпът до диагностика и лечение е ограничен.
  • Понастоящем няма ваксина против хепатит С.

Тествай се безплатно за хепатит C (HCV)

Ако през 2024-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и хепатит C. За да се възползваш от тези изследвания, нужно е да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, трябва да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не е нужно да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти.

***

Инициативата #АмиХепатитC ? се осъществява с подкрепата на AbbVie