Имунна реконституция при хората, живеещи с ХИВ

0
450
Имунна реконституция
Имунна реконституция

IRIS (имунна реконституция) е състояние, което понякога се наблюдава при хората, живеещи с ХИВ, след стартиране на антиретровирусна терапия. Състоянието понякога се появява при хора, започващи лечение с много нисък брой CD4 клетки. Имунната реконституция се среща рядко при хора, които започват ХИВ лечение и са с над 200 CD4 клетки.

Какви са причините за имунна реконституция?

Смята се, че IRIS се причинява от инфекция различна от ХИВ, с която тялото не е било достатъчно силно, за да се пребори, преди стартирането на ХИВ терапията. Преди това имунната система на ХИВ-позитивния човек вероятно е била твърде слаба, за да разпознае другата инфекция, или да се справи с нея. Тъй като ХИВ лекарствата укрепват имунната система, тя започва да се бори с други налични инфекции. Но това може да накара човекът, живеещ с ХИВ, да се почувства временно зле.

Има два вида имунна реконституция

Парадоксален IRIS – симптомите на инфекция, за която вече си бил лекуван, се появят отново, или се влошават след започване на ХИВ терапията. Демаскиран IRIS – първа поява на симптоми на другата инфекция малко след започването ХИВ терапията. Тази друга инфекция първоначално не е причинила никакви симптоми и никога не е била диагностицирана или лекувана. И в двата случая, възстановяващата се имунна система реагира силно на инфекция, която все още не е изчистена от тялото. Това не означава, че ХИВ се влошава или че лечението не работи. Случващото се е признак, че ХИВ терапията всъщност подобрява твоето здраве.  

Какви са симптомите при имунна реконституция?

Симптомите на IRIS зависят от другата инфекция в тялото (освен ХИВ). Симптомите могат да включват:

  • подути лимфни възли
  • проблеми с очите, като ретинит или увеит
  • влошаване на симптомите на туберкулоза, криптококоза или токсоплазмоза
  • влошаване на Саркома на Капоши, включително нови лезии
  • повишени чернодробни ензими, ако имаш коинфекция с хепатит В или хепатит С
  • херпес зостер
  • кожни проблеми, като брадавици

Какъв е шансът да имам имунна реконституция?

Проучванията са установили, че имунната реконституция се среща при около 10-30% от хората, започващи ХИВ лечение. Хората, които развиват IRIS, обикновено го правят в рамките на първите няколко месеца от приема на ХИВ лекарства. Има по-голяма вероятност да развиеш IRIS, ако си с нисък брой CD4 клетки, когато стартираш ХИВ лечението, или ако наскоро си започнал лечение за туберкулоза. Ако имаш съмнения, че можеш да си в състояние на имунна реконституция, задължително се консултирай с инфекционистите, които отговарят за твоето ХИВ лечение.

Източник: кликни ТУК