Полово предаваните болести са част от Сексуално предаваните инфекции

0
2122
Сексуално предаваните инфекции
Сексуално предаваните инфекции

Полово предаваните болести (ППБ) са част от Сексуално предаваните инфекции (СПИ).

В България все още масово се ползва терминът „полово предавани болести“, термин, който е необходимо да престанем да използваме веднага и поради ред причини.

Една от причините, е начинът, по който се осъществява секс между гей мъже. Анусът не е пол (анален секс). Устата не е пол (орален секс).

Друга причина, е цялостната грешна информираност, която „полово предавани болести“ влачи след себе си. Много българи, в редките случи в които са получили информация за сексуално здраве, смятат, че предаването на болести „по полов“ път се изчерпва от срещата между пенис и вагина.

Реално, инфекциите предавани по полов път (срещата между пенис и вагина) се предават и при срещата между:

  • пенис и анус (не е пол)
  • пенис и уста (не е пол)
  • анус (не е пол) и уста (не е пол)
  • уста (не е пол) и уста (не е пол)
  • ръка/юмрук (не пол) и анус (не пол)
  • секс играчка (не пол) и анус (не пол)

= комбинациите са много.

HPV, хепатит B, а в някои случаи сифилис и гонорея, могат да се предават и чрез дълбоки целувки (съвсем не полов път) между хора от всякаква сексуална ориентация.

Всичко казано по-горе ни връща към внедрено хетеронормативния начин на разсъждаване в България. Странното в случая е, че този хетеронормативен начин на разсъждаване презюмира, че една хетеросексуална двойка не биха правили орален или анален секс, че не си падат по употребата на секс играчки, тройки/групов секс или че не биха могли да си предадат HPV или хепатит B чрез лежерно гушкане и целуване в леглото.

Един от проблемите, до които води „полово предавани болести“-тип разсъждаването, е слабо или липсващо стимулиране на тестване за сексуално предавани инфекции на съответните места, които не са пол.

Гонорея може да бъде открита в гърлото и ануса, но пробата от урина да е отрицателна. Същото важи за хламидия. И двете инфекции са изключително лесно предаваеми, силно асимптомни и водят след себе си трайни увреждания за репродуктивната система.

Нека заместим употребата на „полово предавани болести“ със „сексуално предавани инфекции“ сега.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here