Имунотерапия събужда и убива ХИВ с помощ от друг вирус

0
969
Имунотерапия
Имунотерапия

Траекторията към лек за ХИВ започва да става експоненциална. Осъществяват се най-различни проучвания из целия свят. Последният уникален експеримент е направен чрез кръв, предоставена от ХИВ-позитивни хора. Учени от Университета в Питсбърг съобщават в EBioMedicine, че са разработили метод за имунотерапия, който не само събужда ХИВ от скритите депа в имунната система, но след това го убива. Успехът се дължи в това, че учените успяват да насочат имунните клетки към разпознаването на друг вирус.

Имунотерапия като лек за ХИВ?

Откритието на учените в Питсбърг, все още не е тествано в клинично проучване с хора, но потенциално може да доведе до разработването на имунотерапия, която ще позволи на хората, живеещи с ХИВ, да спрат да приемат ежедневно лекарства.

Антиретровирусната терапия (АРТ) контролира ХИВ толкова добре, че вирусът е практически неоткриваем в кръвта и не може да инфектира други хора по сексуален път. Но ако човек с ХИВ спре да приема дневния режим АРТ, вирусът може да се завърне с пълна сила и наново да започне да причинява щети по имунната система. ХИВ преминава в т.нар. „латентна фаза“, и успоредно с щетите, които нанася на имунитета, се интегрира в ДНК на CD4 T-клетки, част от помощниците на имунитета. ХИВ създава резервоар в тези клетки. Резервоар, до който АРТ не може да достигне.

Екипът осъществил проучването включва в експеримента и друг вирус, който също като ХИВ е латентен. Това е цитомегаловирус.

Цитомегаловирус може да причини очни инфекции и други сериозни заболявания, но обикновено е успешно контролиран от здравата имунна система.

В експеримента, в допълнение към Т-клетките от ХИВ-позитивната кръв, учените също изолират дендритни клетки. Екипът разработва т. нар. MDC1 дендритни клетки, които са подготвени да търсят и активират клетки, съдържащи цитомегаловирус. Тук идва важното допълнение, идеята на екипа е, че клетките които MDC1 търси, могат да съдържат и спящ ХИВ.

Проучването показва, че когато MDC1 се добавят обратно към Т-клетките, съдържащи латентен ХИВ, те изритват вируса от скривалището му и след това – големият успех – MDC1 успява да привлече клетки убийци, за да елиминират инфектираните клетки, в които е имало латентен ХИВ.

Благодарение на този невероятен успех, учените търсят финансиране за клинични проучвания на действието на MDC1 в хора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here