Какво е „група за взаимопомощ” за хора с ХИВ?

0
1052
Група за взаимопомощ
Група за взаимопомощ

Групите за взаимопомощ за хора с ХИВ могат да имат животопроменящ ефект за своите членове. И в добрия, и в лошия смисъл, в зависимост от това дали се провеждат по адекватен начин.

Тази статия е далеч от изчерпателна, но цели да ти помогне да разбереш какво означава „група за взаимопомощ“ и да те насочи към взимането на правилното решение, ако някога, някъде ти се предложи такава група.

Определение на „взаимопомощ“

Това, което трябва да се случи: Заявката за „взаимопомощ“ означава, че такива групи трябва да се предлагат от човек (или хора), носител на ХИВ и са предназначени за хора, живеещи с ХИВ.

Внимавай за следното:

1) Ако фасилитаторът на съответната група не е ХИВ-позитивен:

 • случващото се не е група за взаимопомощ;
 • попитай „тогава защо се лансира като група за взаимопомощ?“;
 • постави под сериозно съмнение базовата адекватност и професионализъм относно ХИВ проблематиката на човека и/или хората, и/или организацията, и/или организациите, предлагащи групата;
 • независимо от твоите впечатления, трябва ясно да разбереш, че си част от група, която не е група за взаимопомощ за хора с ХИВ.

2) Ако фасилитаторът е ХИВ-позитивен като теб, но не го афишира професионално в началото на първата среща заедно с индивидуалните представяния на всеки член от групата, ти се намираш в ръцете на човек, който:

 • не знае какво прави;
 • не е готов да говори за своя ХИВ статус, но е решил, че може очаква от други хора с ХИВ да говорят за своя статус;
 • не е в състояние нито да фасилитира, нито да предоставя помощ във формата „група за взаимопомощ за хора, живеещи с ХИВ“.

Базова анонимност и защитена среда

Това, което трябва да се случи: Групите за взаимопомощ за ХИВ-позитивни хора трябва да предоставят базовата анонимност и защитена среда на участниците в тях. Мястото (адресът) на провеждане на групата трябва да бъде споделено с човека, на когото се предлага участие, едва след като той потвърди участие. Чистото любопитство не трябва да бъде възнаграждавано с разкриване на адреса.

Ако мястото на случване на групите за взаимопомощ е афиширано в статия или клип, който се върти из социалните мрежи, целенасочено популяризиращ мястото, където се провеждат групите, организаторите вече са:

 • поставили теб с по-нисък приоритет от публичния си имидж;
 • казали на всеки, който е изгледал дадения клип или прочел дадената статия, къде се случват съответните групи за взаимопомощ;
 • отнели от теб базовата анонимност и защитено пространство, необходими за групи за взаимопомощ за хора с ХИВ.

Регулярност

Това, което трябва да се случи: Участваш в група за взаимопомощ, защото можеш да я използваш като среда за споделяне на своите проблеми и разчиташ на тази специфична подкрепа в съответния ден от седмицата. Групата трябва да има разграфена регулярност, спазвана от организаторите и фасилитатора.

Ако групата за взаимопомощ за хора с ХИВ има:

 • частична регулярност,
 • половинчата регулярност,
 • или регулярност от типа „когато се разберем“,

1) Тя не е в състояние да ти гарантира опора; 2) Ти не можеш да разчиташ на тази група; 3) Групата е непрофесионално организирана.

Натрапчиво предлагане и убеждаване да станеш част от групата

Силно те съветваме да мислиш за себе си, когато ти се предлага нещо. Ако предлагането е настоятелно, това е първи червен флаг, че нещо не е наред. Твоят ХИВ статус не е и не бива да бъде просто бройка в нечия статистика, чрез която след това дадената организация се хвали публично и кандидатства за финансиране.   

Объркване на „група за взаимопомощ“ с „терапевтична група за хора, живеещи с ХИВ“

Има вероятност от объркване на „група за взаимопомощ за хора, живеещи с ХИВ“ с „терапевтична група за хора, живеещи с ХИВ“.

Терапевтичните групи за хора с ХИВ могат да бъдат водени единствено от квалифициран психотерапевт. При тези групи няма изискване терапевтът да бъде ХИВ-позитивен.

Бъди внимателен какво ти се предлага. Прегледай тази статия отново и вземи правилното решение за себе си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here