Долутегравир + ламивудин | облекчена ХИВ терапия за всички?

0
1253
Долутегравир и ламивудин
Долутегравир и ламивудин

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) дава зелена светлина на еднотаблетковия режим Dovato (долутегравир + ламивудин).

В предни статии сме споделяли, че пробивът в борбата срещу СПИН идва през 1996, когато започва изписването на тройнокомбинираната антиретровирусна терапия. Световната наука открива, че именно комбинацията от поне три различни молекули създава достатъчно висока бариера на резистентност срещу ХИВ. Като резултат, такива комбинации успяват да поддържат ХИВ на „неоткриваемо“ ниво в кръвта.

Науката е коренно различна от тази през 90-те и вече регулярно се говори за прогресивно намаляване на дозите антиретровирусна терапия. До голяма степен това се дължи на новите, много по-потентни интегразни инхибитори.

Долутегравир – ключ към двойнокомбинираната ХИВ терапия

Първи пробив към облекчена терапия за ХИВ се случва в края на 2017 г. когато FDA дава лиценз на Juluca (долутегравир + рилпивирин). Тази първа успешна двойнокомбинрата терапия в историята на антиретровирусното лечение обаче, може да се предписва само на пациенти, които са с  неоткриваем вирусен товар от минимум шест месеца. Тоест, Juluca не може да се изписва на хора с ХИВ, които ще започват терапия за пръв път.

Тук идва историческият момент от 9 април 2019 г. с Dovato. Клиничните проучвания показват, че комбинацията долутегравир + ламивудин се оказва достатъчно потентна и надеждна и за наивни пациенти – хора, които все още не са започнали терапия. Комбинацията сваля техния вирусен товар достатъчно бързо, подобно на тройнокомбинирана терапия.

Пациентите, които няма да могат да приемат комбинацията долутегравир + ламивудин са:  

  • ХИВ-позитивните пациенти с хроничен хепатит B
  • пациенти, чиято ХИВ-инфекция има резистентност към ламивудин или долутегравир

Силно се надяваме Европейската агенция по лекарствата да одобри Dovato до няколко месеца. Освен за пациентите (по-облекчен лекарствен режим), това са чудесни новини за Министерството на здравеопазването. След като новата таблетка е комбинация от само два медикамента (долутегравир + ламивудин), тя ще е по-евтина от стандартната тройнокомбинирана антиретровирусна терапия, която всички ХИВ-позитивни пациенти в България приемат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here