Не-Новините: “Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ” е новина от 2017

0
659
Непредаваем ХИВ
Непредаваем ХИВ

Миналата седмица избухнаха повечето от най-големите световни медии – CNN, BBC, Guardian и др. – със заглавието, че ХИВ-позитивните гей мъже, които приемат лечение (антиретровирусна терапия) и са достигнали вирусна супресия, не могат да предадат ХИВ по сексуален път.

Супер!

Но… това не е новина!

По време на българската Н=Н седмица през април месец, фондация АЙВЪР проследи хронологията по признаването на научния консенсус относно Неоткриваем = Непредаваем ХИВ и споделихме, че това започва през септември 2017 с разбиването на леда благодарение на (CDC) Центровете за контрол и превенция на заболяванията, САЩ.

Миналото лято техният пример беше последван от Министерството на здравеопазването на България, (WHO) Световната здравна организация, (UNDAIDS) Програмата на ООН за ХИВ/СПИН, (ECDCD) Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

В защита на научното списание Lancet – източникът, цитиран навсякъде миналата седмица – те са изчакали PARTNER 2 проучването да завърши напълно и да направят финална обработка на данните. Това е логично. Така трябва.

Независимо от това обаче, данните от 2017 са били достатъчни за обявяването и официалната подкрепа за Н=Н. (CDC) Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ  направиха точно това, защото през 2017 година данните от PARTNER и Opposites Attract проучванията вече красноречиво са потвърждавали, че Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ.

Считайки бруталната стигма, с която хората, живеещи с ХИВ са принудени да се справят, освен институциите, които се занимават с ХИВ/СПИН, големите медии също трябва навременно да реагират по бомбастичния начин, по който реагираха миналата седмица относно Непредаваем ХИВ.

Универсалната медийна подкрепа, която се случи миналата седмица, е трябвало да се случи още през 2017 г. Това коренно променя глобалния дискурс относно нагласите на обществото спрямо хората, които живеят с ХИВ.

Когато обществото или по-скоро светът, е наясно, че Н=Н, това драстично ще намали и себе-стигмата, която много от неинформираните ХИВ-позитивни тайно, но постоянно преживяват отново и отново.

Когато става дума за ХИВ/СПИН няма време за губене. Медиите трябва мигновено да реагират в защита на милионите живеещи с ХИВ по света.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here