ХИВ-позитивни пушачи – време е за сериозен размисъл!

0
904
ХИВ-позитивни пушачи
ХИВ-позитивни пушачи

Тютюнопушенето е ясна и обективна опасност за здравето и дълголетието на всички хора. Но този навик е още по-опасен за всички ХИВ-позитивни пушачи.

На вниманието на всички ХИВ-позитивни пушачи

Хората с перфектно контролиран ХИВ, благодарение на съвременната терапия, които обаче пушат, потенциално удвояват своя риск от смърт, губят повече години от живота си и в крайна сметка са по-склонни да умрат от заболявания, свързани с тютюнопушенето, отколкото от усложнения, свързани с ХИВ.

Рак сред ХИВ-позитивни пушачи

Според анализ на данни за повече от 50 000 души, живеещи с ХИВ в Северна Америка, средно проследени 3,8 години между 2000 и 2015 г. пушачите са имали 18 пъти по-голяма вероятност да развият рак на белия дроб, отколкото непушачите. Освен рак на белия дроб, тютюнопушенето е свързано с 2.3 пъти увеличаване на риска от рак на ларинкса, черния дроб, дебелото черво, ануса, устната кухина, бъбреците, левкемия и др.  

Друго проучване показва, че близо 25% от хората, живеещи с ХИВ, които успешно се придържат към своята антиретровирусна терапия, но пушат, ще умрат от рак на белия дроб.

Диагнозата за рак на белия дроб при ХИВ-позитивни пушачи се случва между 25 до 30 години по-рано от диагноза за рак на белия дроб в общата популация.

Цялостно, една трета от смъртните случаи заради рак сред ХИВ-позитивни хора, се дължат на тютюнопушене.

Тютюнопушенето също повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, които се случват два пъти по-често сред хората с ХИВ на фона на общото население. Проучване прогнозира, че сред ХИВ-позитивните хора спирането на тютюнопушенето ще предотврати 13% от диагнозите на сърдечно-съдови заболявания до 2030 година.

Рискът от пневмонии сред ХИВ-позитивните пушачи също е по-висок.

ХИВ – дори когато се контролира успешно – в комбинация с пушенето води до хронично възпаление. Компонент на това възпаление е нежелана имунната активация, която е повишена сред ХИВ-позитивните пушачи. Пушачите, живеещи с ХИВ, също имат по-високи нива на имунно изтощение и това, което е известно като микробна транслокация, при което микробите преминават през лигавицата на червата в корема и водят до възпаление. Всички тези ефекти могат да провокират ХИВ.

Как да спра цигарите?

Съществуват два основни метода за спиране на тютюнопушенето. Единият е поведенчески и включва различни форми на терапевтично консултиране. Другият е фармакологичен и е под формата на перорални лекарства като Zyban и Champix. За щастие тези лекарства не взаимодействат с антиретровирусната терапия.

Пушенето на електронни цигари е пушене

Като се има предвид всичко, което остава неизвестно за електронните цигари, докато не започнат да се появяват резултатите от дългосрочни проучвания, научната препоръка е електронните цигари да не се използват като заместител на цигарите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here