Инжекциите с удължено действие са бъдещето на ХИВ терапията

0
669
АРТ под форма на инжекция
АРТ под форма на инжекция

Много често, новите открития са посрещани със силен скептицизъм.

Преди 2015 година много учени бяха достигнали до заключението, че ХИВ-позитивните пациенти трябва да започнат прием на терапия възможно най-бързо. Заключение, което беше отхвърлено от много техни колеги, които упоритo твърдяха, че трябва да се изчака докато CD4 (клетките които ХИВ атакува) на пациента паднат под 350.

През 2015 бяха публикувани резултатите от START проучването, които доказаха, че започването на антиретровирусна терапия (АРТ) възможно най-рано е оптималния вариант за здравето на ХИВ-позитивния пациент.

Преди 2017 година много лекари бяха скептични относно твърдението, че човек с Неоткриваем ХИВ вирусен товар не може да предаде инфекцията по сексуален път.

Днес, Неоткриваем = Непредаваем е универсално подкрепен научен консенсус от всяка организация, която има значение (Световната здравна организация, UNAIDS, CDC, ECDC, Министерството на здравеопазването и др.).

Подобна ще е и съдбата на пробивът, който предстои, а именно, инжекциите с удължено действие.

Преди няколко седмици информирахме, че ViiV Healthcare и Janssen са подали документацията до Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ за одобрение на инжекцията съдържаща каботегравир и рилпивирин с удължено действие. Инжекция се поставя веднъж месечно. Твърде вероятно е терапията да получи одобрение до края на 2019.

АРТ под формата на инжекция ще предостави терапевтичен режим на ХИВ-позитивния пациент от само 12 дози годишно. Днес, същият пациент, който приема една таблетка на ден, трябва да приема 365 дози годишно (всеки ден). Когато инжекциите станат налични, този пациент кой режим ще избере? Сценария в който приема своята терапия веднъж в месеца или ежедневния прием на хапчета?

Терапията под формата на инжекция ще подобри живота на пациента, защото в останалите 29 дни от месеца, той е освободен от тежестта на „изпих ли си хапчето?“. Тази ежедневна тревога ще бъде редуцирана до планиране веднъж месечно. Като резултат, менталното здраве на пациента ще бъде значително подобрено.

Много хора все още не са разкрили своя ХИВ статус на роднини и приятели. Ще изчезнат тревогите от рода на „а ако ме попитат каква таблетка съм изпил току що?“ или „каква е тази опаковка?“ или просто „какво е това?“

Много ХИВ-позитивни хора не живеят сами. Ще изчезне притеснението по криенето на лекарства, спотайването за да си изпиеш таблетката.

От епидемиологична гледна точка, инжекциите с удължено действие ще подобрят придържането към терапията. Пропускането на ежемесечната инжекция е много по-малко вероятно от това да пропуснеш да си изпиеш таблетката в даден ден. Това означава, че повече пациенти ще достигнат и поддържат Неоткриваем ХИВ статус.

След като и живота на пациента и здравната система (по-добро придържане към АРТ, намалено разпространение на ХИВ) ще бъдат подобрени от инжекциите с удължено действие, няма съмнение, че това е бъдещето на антиретровирусната терапия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here