Гонорея, за съжаление, се предава и чрез дълбоки целувки

0
1482
Гонорея
Гонорея

Изследователите от Центъра за сексуално здраве в Мелбърн доказват, че гонорея – бактериална инфекция която се предава по сексуален път – може да се разпространи дори чрез целувки. Проучването обхваща 3677 хомосексуални и бисексуални мъже и се провежда между март 2016 г. и февруари 2017 г. Около 6,2% от участниците са имали положителен резултат за инфекцията в гърлото, независимо от факта, че много от тях не са имали сексуални контакти през трите месеца преди проучването.  

“Установихме, че колкото повече хора се целуват, толкова по-голям е рискът от гонорея в гърлото, независимо от това дали става въпрос за секс. Тези данни предизвикват приетите през последните 100 години начини на предаване на гонорея, а именно пенисът на партньора като източник на инфекция в гърлото.” – Ерик Чоу, водещ проучването.

Авторите на проучването заключват, че това са доказателства за предаването на бактериалната инфекция чрез дълбоки целувки (докосването на език с език).            

Друго проучване установява, че гърлото е частта на тялото, която най-често се свързва с разпространение на бактерията. Становище, което подкрепя горното проучване.

Това е по-малко проучване, при което инфекцията е диагностицирана с тестове за амплификация на нуклеинови киселини. То включва 60 мъжки гей двойки, посещаващи Центъра за сексуално здраве в Мелбърн между март 2015 г. и юни 2017 г. Сред 120-те мъже, включени в проучването, 32 мъже са имали ректална (в ануса) гонорея, а 34% са имали партньор, който е имал гонорея в гърлото. При 23% от двойките и двата партньора са били диагностицирани с инфекцията в гърлото по едно и също време.

До какви заключения стигаме относно гонорея?

Освен HPV, сифилис и хепатит B, можем да добавим и гонорея в графата на сексуално предаваните инфекции, които могат да се предават и чрез дълбоки целувки и/или триене на кожа в кожа. Това е поредно припомняне, че презервативите не са ефикасни срещу всички сексуално предавани инфекции. Няма презерватив за дълбоки целувки. Няма презерватив за триене на кожа в кожа. Ползването на презервативи и/или PrEP, трябва да бъде съпроводено от регулярното тестване. Изследвай се на всеки три или шест месеца за всички сексуално предавани инфекции. Имунизирай се срещу инфекциите, за които има ваксини (HPV, хепатит А, хепатит B). Най-точният тест за гонорея в гърлото е изследването на гърлен секрет. Кръвните тестове за гонорея не са достатъчно специфични.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here