Край на хепатит? Имаме нужните средства за тази цел

0
1043
Край на хепатит
Край на хепатит

Съвсем накратко, за хепатит А и B има ваксина. За хепатит C има лек. Заедно можем да сложим край на хепатит.

Kрай на хепатит А – чрез ваксина?

Хепатит А е проблем в гей общността защото вирусът се предава чрез сексуални практики, като риминг (близане на ануса). Дори съвсем лекото стимулиране на ануса на партньора с език е рисково, особено ако той не се е изкъпал. Чукането или фингъринг (вмъкване на пръст в ануса) на партньора също може да предаде хепатит А, тъй като е лесно да прехвърлиш вируса от пръстите към устата си.

Най-добрият начин да се предотврати хепатит А е чрез ваксиниране. Ваксината е курс от две инжекции, взети на интервал от шест месеца.

Ако вече си инфектиран с хепатит А, единственото лечение е много почивка, диета с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на въглехидрати и избягване на мазни храни и алкохол. Инфекцията се изчиства от само себе си в рамките на един до три месеца и принципно не причинява трайни щети. След това, ти си имунизиран против хепатит А. При по-тежки случаи може да се наложи престой в болница.

Нека сложим край на хепатит B

Вирусът на хепатит В се намира в кръвта, спермата, урината, косата и изпражненията, както и в други телесни течности на инфектиран човек. Може да се разпространява чрез споделяне на игли, споделяне на дрезгави сламки, незащитен секс или чрез получаване на кръв или други заразени телесни течности в устата, очите или напукана кожа.

Използването на презервативи може да помогне за предотвратяване на много случаи, но най-добрият начин за предотвратяване на инфекцията е чрез ваксиниране.

Ваксината е курс от три инжекции, които се поставят в рамките на шест месеца.

Ако вече си инфектиран с хепатит B, лечението зависи от това колко време е минало. Краткотрайният (остър) хепатит В обикновено не се нуждае от лечение, но може да получиш помощ за облекчаване на симптомите. Повечето хора се възстановяват напълно след няколко месеца, но се нуждаят от редовни кръвни изследвания след това.

Хората, които имат хронична (повече от 6 месеца) инфекция с хепатит В, трябва да посетят специалист и да направят кръвни тестове и да се извърши ултразвуково изследване на черния дроб. Решението за започване на лечението се основава на тези резултати. Повечето хора с хроничен хепатит B се лекуват с антивирусни медикаменти. Това са таблетки, които пречат на вируса да се възпроизвежда. Някои от тези лекарства са същите като някои от медикаментите, използвани за лечение на ХИВ (тенофовир, ламивудин). Всеки с хроничен хепатит трябва да избягва алкохола.

Как да сложим край на хепатит C?

Хепатит С не се предава толкова лесно, като хепатит А или хепатит В, но срещу него все още няма ваксина. Хепатит С присъства главно в кръвта (включително изсъхналата кръв), а може да бъде намерен и в сперма. Употребата на инжекционни наркотици е най-често срещаният начин за предаване на хепатит С, но сега е известно, че незащитен секс, особено високорисков секс и chemsex, е свързан с предаването на хепатит С. ХИВ-позитивните гей мъже по-лесно могат да се заразят с хепатит С по сексуален път, но това не означава, че ХИВ-негативните не са изложени на риск при незащитен секс.

Как се предава хепатит C?

Най-честите начини за предаване на хепатит C са: анален секс без презервативи с човек с хепатит C; споделяне на игли и спринцовки за инжектиране на наркотици, включително стероиди, с някой, който има хепатит С; фистинг от човек с хепатит С, който има рани на ръката си и не ползва ръкавица докато ти прави фистинг; фистинг от човек, който току-що е правил фистинг на друг човек с хепатит С и не е сложил неизползвана латексова ръкавица или е измил ръцете си между партньорите; да бъдеш пасивен с някой, който току-що е бил активен с друг мъж с хепатит С и който не е сменил презерватива или изобщо не е използвал презерватив; използване на вибратор или друга секс играчка, която току-що е била използвана от човек с хепатит С, но не е била напълно почистена, или на която не е бил поставен нов презерватив; споделяне на сламки или банкнота при смъркане с някой с хепатит С, тъй като малки петна заразена кръв могат да попаднат върху сламката/банкнотата.

Инфектирането с хепатит С в рамките на първите шест месеца се нарича остър хепатит С. Приблизително всеки пети човек може да изчисти вируса през тези първи шест месеца. Но това може да бъде потвърдено само чрез регулярни кръвни изследвания, които ще докажат, че хепатит С вече не е в организма. Повечето хора, обаче, няма да изчистят хепатит С без лечение. 

Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС)

Понеже е вирусна инфекция, хепатит C не се третира с антибиотици. България вече разполага с лека за хепатит C. Лечението е под формата на таблетки и продължава около 8-12 седмици. Таблетките се казват Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС) и са високо ефективни в излекуването на хепатит C. Лечението е най-успешно в най-ранните фази на развитие на вируса, следователно се препоръчва редовно тестване за хепатит C. Ако си носител на хепатит C вече повече от шест месеца, определено трябва да започнеш лечение. 

В края на лечението се правят кръвни тестове, които проверяват дали хепатит C е бил изчистен. След това отново се правят кръвни тестове 12 и 24 седмици след спиране на лечението. Ако тези тестове не показват наличие на хепатит C, това означава, че лечението е било успешно и ти си излекуван. Успешното лечение, обаче, не ти дава имунитет срещу хепатит C и ти винаги можеш да бъдеш инфектиран отново, ако си изложен на нови рискове от заразяване с хепатит C.

България може да сложи край на хепатит

България разполага с всички необходими средства за да сложи край на хепатит А, B и C. Но това може да се случи само чрез амбициозна ваксинационна кампания за хепатит А и B и скринингова кампания за хепатит C.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here