Мнение | серофобията създава разделение в гей общността

0
825
Серофобия
Серофобия

Страховете в глобалното общество, в което живеем, често са базирани на липса на знания.

Живеем в най-осведомената ера в човешката история, ерата на тонове безплатна и вярна информация в интернет. Независимо от това, много хора предпочитат да ползват глобалната информационна мрежа за да гледат клипчета на инфлуенсъри, които се гримират, или нон-стоп футбол, вместо да прочетат какво е хомосексуалност, примерно.  

Подобно избирателно невежество цари вътре в гей общността, не само българската, но и световната. Липсата на желание да сме информирани относно реалните проблеми като ХИВ, води до ненужна дискриминация, лошо физическо и ментално здраве. Понякога смърт.

Серофобия е дефинирана като „предразсъдъци, страх, отхвърляне или дискриминация на хора, живеещи с ХИВ“.

Серофобията е навсякъде около нас. Тя е много силно изразена и в нашата общност – гей общността.

Невежеството боли ужасно много!

„Чист ли си?“, „Нямаш СПИН, нали?“ и други подобни въпроси карат гей мъжете, живеещи с ХИВ, да се чувстват безсилни, самотни и понякога така, сякаш са платформа за нападки. Всичко това може да доведе до много опасна изолация и себе-изолация на дадения човек.

Човек с ХИВ, който е на лечение и е достигнал неоткриваемо ниво на ХИВ в кръвта, не може да предаде вируса по сексуален път, дори ако не се ползват презервативи. Това вече е научен консенсус.

За съжаление, нападките, невежеството и клюките не спират. Резултатът от това е сформирането на мини общност на гей мъже с ХИВ, вътре в гей общността. Това нужно ли е?

Преди да попиташ някой „чист ли си?“, се замисли добре какво точно искаш да разбереш. Ако става дума за сексуално предавани инфекции, разбери че те са много: хепатит А, B, C, сифилис, HPV, гонорея, хламидия и да, ХИВ.

Ти наистина регулярно се тестваш за всички тези инфекции преди да насочиш въпроса „чист ли си?“ към някого онлайн? Ти си наясно с факта, че Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ?

Наскоро ХИВ-позитивен човек отново умря, защото медицински специалисти му отказаха животоспасяваща помощ. След като сред хора, които са дали хипократова клетва серофобията цари толкова силно, какво се случва сред не-медицинското население? В това число гей общността?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here