Довато | Европа одобри облекчена първа линия ХИВ терапия

0
847
Довато
Довато

В края на април отбелязахме, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде зелена светлина на Довато. Таблетката представлява облекчен режим на ХИВ терапия и може да се предписва и на пациенти, които за първи път започват прием на антиретровирусни медикаменти.

Два месеца и няколко дни по-късно, днес, 3 юли 2019, таблетката Довато, съдържаща само две антиретровирусни молекули (вместо стандартните три или четири) и разработенa от британската компания ViiV Healthcare, е одобрена като достатъчно успешна комбинация за първа линия лечение на HIV инфекция и от Европейската агенция по лекарствата.  

Защо Довато е иновация?

Таблетката е прецедент в ХИВ науката и потенциално ще причинява по-малко странични ефекти и по-малко дълготрайни странични ефекти, отколкото настоящите антиретровирусни режими с три или повече медикаменти.

Понастоящем, хората, живеещи с ХИВ, трябва да приемат три или повече антиретровирусни лекарства дневно (комбинирани или не в една таблетка) за да запазят ХИВ под контрол и да имат Неоткриваем вирусен товар.

Тъй като пациентите с ХИВ остаряват, както всеки друг човек, антиретровирусните медикаменти, които те приемат, могат да започнат да имат странични ефекти в резултат на взаимодействието им с други лекарства, свързани с други заболявания, които съответните пациенти биха могли да имат.

Ново-одобрената таблетка Довато е предназначена да замени трите (или повече) молекули само с две, намалявайки потенциалните дългосрочни ефекти за здравето при пациенти, започващи лечение за ХИВ.

Таблетката съдържаща вече широко разпространените лекарства ламивудин (3TC) и долутегравир (DTG).

Dovato е одобрена таблетка за възрастни и деца над 12-годишна възраст без установена резистентност към двата компонента в таблетката.

След одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) на Dovato през април, припознаването на ефективността и безопасността на таблетката от Европейската агенция по лекарствата, се позовава на същата наука:  клиничните проучвания GEMINI.

Одобрението на Dovato е стъпка напред за оптималното и едновременно подобрено лечение на хората, живеещи с ХИВ в Европа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here