Мнение | старите пациенти с ХИВ не бива да налагат своята ситуация върху новите

0
919
Пациенти с ХИВ
Пациенти с ХИВ

И при пациенти с ХИВ, както и в най-различни сфери на човешкото развитие, регулярно се наблюдава тенденцията по покровителстване на новото. Много често това покровителстване е облечено в одеждите на най-добри намерения и подкрепа, но то може да е опасно. „Аз се ожених, значи и ти трябва.“, „Аз имам деца, значи и ти трябва да имаш деца.“, „Аз преминах през режим, който не ми позволяваше да уча в чужбина, значи и ти ще учиш в България.“ Това покровителстване всъщност се наблюдава и при хората с хронични заболявания. В това число и ХИВ.

Пациенти с ХИВ – стари и нови

Някои от пациентите, които са преминали през най-тежките години на ХИВ и СПИН, когато не е имало антиретровирусна терапия или пък вече е имало, но тя е била съпроводена от брутални странични ефекти, смятат, че са в ситуация, която им дава право да казват на по-новите пациенти как да живеят и от какво имат право да недоволстват.

„Какво се оплакваш от това, че вместо една, са ти дали да пиеш три таблетки на ден? Аз на времето съм пил една шепа лекарства!“

ОК, но в момента, пациентите с ХИВ в България могат да пият само една таблетка дневно и те са в правото си да я поискат.

Покровителстването може да вземе опасни завои

Някои от по-старите пациенти все още живеят във времената, в които е трябвало да се изчака CD4 клетките на пациента да паднат под 350, за да се започне лечение. Това изискване отпадна преди три години, през лято 2016.

Съветът „Не почвай терапия, защото това е отрова!“ от стар към нов пациент е опасен. Такова напътствие не само, че е фактически грешно, считайки, че масово изписваната терапия в България днес е с малко или никакви странични ефекти, но когато нов пациент чуе такъв „съвет“, може да прекара твърде дълго време без терапия. През това време неговата имунна системата може да стане трайно влошена, той да развие СПИН и в процеса да инфектира други хора с ХИВ.

Всеки пациент с ХИВ, стар или нов, трябва да разбере, че науката е в постоянно развитие, дори експоненциално такова. Следователно количеството медикаменти, които ще се приемат, прогресивно ще намалява. Изискването за прием на храна успоредно с терапията вероятно вече е в миналото. Последно и най-вече, при положителен резултат за ХИВ, терапия е препоръчително да се започне веднага.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here