Хламидия | идва ли ваксина за тази сексуално предавана инфекция?

0
998
Хламидия
Хламидия

Ваксината срещу хламидия – една от най-често срещаните сексуално предавани инфекции в гей общността – е преминала първоначалните тестове за безопасност. Това е първата по рода си ваксина за инфекцията, която влиза в клинични проучвания с хора.

Имаме лек за хламидия и това са определени антибиотици. Но като с всяко друго инфекциозно заболяване, най-сигурната победа ще бъде и наличието на ваксина. Особено ако се счита риска от развиване на резистентност срещу антибиотиците, които към този момент са успешни срещу бактерията.

Допълнителни проучвания трябва да проверят колко добре работи експерименталната ваксина и каква доза трябва да се приложи, според списанието Lancet. Тези тестове ще отнемат години.

Как да се предпазя от хламидия?

Междувременно, най-добрият начин за предпазване срещу хламидия, предавана по сексуален път, е ползването на презервативи. Бактерията се предава изключително лесно и дори само чрез орален секс. Следователно при регулярните тестове за сексуално предавани инфекции е необходимо да се тестваш за хламидия в гърлото, ануса и уретрата (урина). И трите теста трябва да бъдат направени, защото може да имаш наличие на бактерията в ануса, но да нямаш в гърлото или урината. Кръвните тестове за хламидия не са достатъчно специфични и следователно не са препоръчителни. Ако не се лекува, инфекцията може да доведе до сериозни усложнения и да повлияе на плодовитостта.

Защо се нуждаем от ваксина за хламидия?

Въпреки че антибиотиците могат да лекуват хламидия, хората могат да се инфектират отново и отново. Ваксинирането има потенциала да предложи дълготрайна защита. В проучването изследователи от Imperial College London сравняват две различни ваксини заедно с плацебо при 35 жени. И двете формулировки изглеждат безопасни, но една изпъква като по-ефективна и учените искат да преминат към следващата фаза на тестване.

Пред BBC, проф. Робин Шаток заявява:

„Резултатите са обнадеждаващи, тъй като показват, че ваксината е безопасна и произвежда типа на имунния отговор, който потенциално би могъл да защити срещу хламидия. Надяваме се да започнем новата фаза на тестване през следващата година до две. Ако тези проучвания преминат добре, може да имаме ваксина, която да бъде въведена в здравната система след около пет години.”

Трите сексуално предавани инфекции, за които в момента има ваксини, са HPV, хепатит А и B. Ако не си ваксиниран срещу тези три инфекции, силно препоръчително е да го направиш веднага. Ваксините могат да бъдат закупени или поръчани от всяка по-голяма аптека.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here