Да, и двамата сме с ХИВ. Не, това не значи, че трябва да сме заедно

0
753
Двамата сме с ХИВ
Двамата сме с ХИВ

И двамата сме с ХИВ. ОК, но живеенето с едно и също хронично заболяване не е правопропорционално на съвместимост на характери.

И двамата сме гей

По-младото поколение често е шокирано, че някои гей мъже от по-старото поколение, от червените години, виждат секс всеки път, когато разберат, че говорят с някой като себе си. Сред част от по-старото поколение може би е странно, когато гей мъж отказва на друг гей мъж и вероятно следната реакция им минава през ума:

„Но ние сме рядкост в обществото! Освен това е толкова трудно да се намерим един друг, ние трябва поне да пробваме да правим секс, ако не друго.“

Този начин на разсъждаване е странен днес. Просто защото ти си гей и някой друг също е гей, това изобщо, ама изобщо не означава, че сте един за друг, че си допадате, че имате каквато и да е съвместимост на характерите или че трябва да правите „поне секс“. Не само това, може да се окаже, че не се понасяте един друг.

И двамата сме с ХИВ

Същите аргументи се ползват днес от не малко ХИВ-позитивни гей мъже в България и по света. Дори има такива профили в платформите за запознанства. Логиката е “И двамата сме с ХИВ, значи може да бъдем заедно.” Това е разбираем подход и механизъм на оцеляване, защото почти никой не иска да бъде сам. Но подходът е грешен на много нива.  

Ако става въпрос за по-сериозни взаимоотношения, първо и най-вече, ти съзнателно (или не толкова) поставяш своя характер, интереси и цялата си същност под твоя ХИВ статус. Не е излишно да си припомниш, че хроничното заболяване с което живееш е перфектно контролирано от твоята терапия. Едно състояние не определя твоя характер, интереси, сексуални предпочитания и други аспекти от твоята същност. Създавайки профил от сорта на „ХИВзаХИВ“ без снимки в лице, ти се идентифицираш с ХИВ.

ХИВ+ гей мъжете често имат ХИВ- партньори

На второ място, в България има сериозен ХИВ активизъм от поне две години насам. След сериозен натиск, подписки и безброй срещи за последните две години, Министерството на здравеопазването официално призна науката подкрепяща Неоткриваем = Непредаваем и вече има рецепти, които се изписват на три месеца (вместо всеки месец), за пациенти с ХИВ в стабилно състояние. Тази информация е достигнала до много гей мъже, които са ХИВ–негативни и силно подкрепящи нуждата да се смъкне ХИВ стигмата в страната. Тоест, не е толкова трудно, колкото вероятно си мислиш, да имаш сериозни взаимоотношения с ХИВ-негативен гей мъж. Всъщност, има много такива двойки в България. Наистина.  

Опитай се да се отскубнеш от идеята за стигмата и едновременно бъди винаги готов да говориш за своя ХИВ статус, ако смяташ, че е нужно.

Ако си с Неоткриваем ХИВ и отношенията, които търсиш, са по-скоро само за секс и то еднократен такъв, ти по никакъв начин не си длъжен да разкриваш статуса си. Ти си безвреден за хората, с които правиш секс, дори този секс да не включва презервативи.

Прецени добре различните ситуации, в които се намираш, но не се вкарвай сам в килера, в който обществото така или иначе ще се радва да те види да влезеш.

Ако живееш с ХИВ, но все още не си започнал лечение, обезателно прочети тази информация.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here