Всяване на паника | Ти си с ХИВ и правиш секс на голо? Как смееш?

0
356

Исторически погледнато, постоянно водим войни. Милиони хора са умрели в тези войни. Много от тези загубени животи не са искали да ходят на война, но са били задължени да го направят. Не са имали право на избор.

Подобно е и с изгубените животи по пътищата. Всяка година умират около 1 250 000 души по пътищата по света. Много от тях просто са били возени в превозното средство или са пресичали правилно шосето.

И с войните и с катастрофите, жертвата често е поставена в ситуация, която е по-силна от нея. Обществото е нон-стоп шокирано от подобни новини и исторически факти. И до там.

Но стане ли дума за секс, сексуално здраве, образование и правото на избор, обществото, включително гей общността, вади своята осъдителна шапка за по-малко от три секунди. Дори когато става дума за личен избор и то информиран и научно обоснован такъв.

ХИВ-позитивен човек, който приема своята антиретровирусна терапия по предписание и е с Неоткриваем вирусен товар, не може да предаде ХИВ по сексуален път, включително когато прави секс без презервативи. Рискът е нула. Това е научен консенсус.

Към сценария Неоткриваем = Непредаваем трябва да добавим, че вече не малко гей мъже с Неоткриваем ХИВ са ваксинирани срещу хепатит А, хепатит B и HPV, трите сексуално предавани инфекции, за които има ваксини. Тези имунизации вече поставят съответните ХИВ-позитивни гей мъже в ситуация, в която те предпазват своя сексуален партньор от четири сексуално предавани инфекции. Такъв партньор е безспорно един от по-сигурните сексуални партньори. Презервативите не са особено ефективни срещу част от тези инфекции, особено срещу хепатит B и HPV.

Много гей мъже с Неоткриваем ХИВ, ваксинирани срещу хепатит А, хепатит B и HPV, се тестват на всеки 3 или 6 месеца за всички останали сексуално предавани инфекции, за които няма ваксини: сифилис, хламидия, гонорея, хепатит C. За сифилис, хламидия, гонорея и хепатит C има лек. Тази регулярност на изследванията позволява на съответните хора да започнат лечение веднага, ако случайно имат положителен резултат и да се излекуват от съответната инфекция.

Считайки всичко казано до сега, наистина ли е толкова странно, че човек с ХИВ иска и може да прави секс без презерватив?

За повече информация относно HPV кликни тук. Хепатит B? кликни тук. И за хепатит А, тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here