Гей мъжете правят BareBack повече от всякога. Защо новите ХИВ случаи намаляват?

0
1455

Сравнявайки данните в прессъобщенията на Министерството на здравеопазването от последните две години, забелязваме, че има сериозен спад от 19% на новите случаи на ХИВ през 2019, сравнено с 2018. Не само това, случаите през 2019, където се наблюдава скок, са сред хората, които ползват наркотици инжекционно.  

Потребителите на Grindr, Romeo, Hornet, Scruff и други приложения за гей запознанства със сигурност са забелязали, че все по-открито се говори за секс на голо, т.нар. bareback. Много гей и би мъже открито споделят, я в чат, я в профила си неща от сорта на „търся bb”. Тенденцията е глобална и тя определено присъства във все по-глобалната България.

Какво поражда такава смелост?

Гей общността се промени много през последните 3 години. Хората са по-информирани от всякога за сексуално предаваните инфекции (СПИ) и се тестват все по-регулярно за ХИВ и СПИ. Онези гей и би мъже, чиито ХИВ резултат се окаже положителен, започват терапия, здравето им се запазва и успоредно с това, не могат да предадат ХИВ по време на секс.  

Докато гей мъжете с ХИВ отрицателен статус все по-често употребяват PrEP, хапчето, което предпазва от ХИВ. PrEP вече легално може да бъде закупен от трите най-големи града в България.

И така, редовното тестване за ХИВ и сексуално предавани инфекции (СПИ) придружено от Лечението като превенция (Неоткриваем = Непредаваем ХИВ) заедно с PrEP, колективно смъкват броя на новите ХИВ инфекции сред гей и би мъжете в България.

Към това можем да добавим и факта, че за три от сексуално предаваните инфекции, има ваксини: хепатит А, хепатит B и HPV (човешки папиломавирус).

Очевидно е, че регулярния диалог за ХИВ и разнообразието от методи, чрез които може да се предпазим от ХИВ и/или не можем да предадем ХИВ, ако вече живеем с вируса, е в полза на всички.

Информираността и образоваността водят до по-малко нови ХИВ инфекции и по-смел и приятен секс.

Ако правиш bareback, независимо дали си на PrEP или живееш с Непредаваем ХИВ, не забравяй, че е препоръчително да се тестваш за всички сексуално предавани инфекции (СПИ) на всеки 3 месеца.

За повече информация относно сексуално предавани инфекции, кликни тук.