ПрЕП и ПЕП рецепти срещу ХИВ вече и в София

0
4801

ВАЖНО: ПрЕП може да се използва само от ХИВ-негативни хора. Следователно, преди да започнеш прием на ПрЕП, ти задължително трябва да се тестваш за ХИВ в лаборатория! Можеш да се изследваш безплатно и анонимно за ХИВ във всяка от над 200-те лаборатории ТУК.

Как да се сдобия с ПЕП или ПрЕП против ХИВ?

ПрЕП (пре-експозиционна профилактика) и ПЕП (пост-експозиционна профилактика) са налични в няколко аптеки в София, Пловдив и Варна.

В София можеш да получиш консултация и рецепта за ПЕП или ПрЕП тук:

Кога? всеки ден от 10:00 до 20:00
Къде? ул. Стефан Тошев 15-17, ДКЦ 20
Контакт? тел: 0885384831, д-р Пешев

Защо всичко това е важно?

В края на миналата година АЙВЪР беше първата организация, която гордо и успешно разпространи новината, че в България вече има PrEP – хапчето, което предпазва от ХИВ. Много скоро се появиха запитвания от сорта на: „къде и как мога да получа рецепта за PrEP?” или „моят личен лекар не знае как да ми изпише PrEP, към кого да се обърна?“.

Какво е ПрЕП?

Хапчето, което ефективно предпазва от ХИВ инфекция и може да се приема по схемата „само при нужда“, от гей/би мъже. Схемата е одобрена от Световната здравна организация:

  • изпиват се 2 таблетки наведнъж между 2 и 24 часа преди секс
  • изпива се 1 таблетка 24 часа след двойната доза
  • изпива се 1 таблетка 48 часа след двойната доза

Какво е ПЕП?

ХИВ профилактика, чийто прием трябва да започне до 72 часа, най-късно, след рисков сексуален контакт (без презерватив или PrEP и/или ясно знание, че се е случил секс с ХИВ-позитивен човек, който не е достигнал Неоткриваем вирусен товар). След започване на PEP, профилактиката се приема всеки ден, в продължение на 1 месец.

Дисклеймър:

  • тази статия цели да предостави информация относно възможностите за предпазване от ХИВ и не замества консултация с лекар
  • фондация АЙВЪР няма конфликт на интереси с вносителите на PrEP и PEP в България или аптеките, които го продават и не носи отговорност за пациентски действия