PrEP и PEP рецепти срещу ХИВ вече и в София

0
3263

ВАЖНО: PrEP може да се използва само от ХИВ-негативни хора. Следователно, преди да започнеш прием на PrEP, ти задължително трябва да се тестваш за ХИВ в лаборатория! Можеш да се изследваш безплатно и анонимно за ХИВ във всяка от над 180-те лаборатории тук.

Благодарение на конструктивен диалог между ХИВ клиниките в Пловдив и София и фондация АЙВЪР, в България за първи път има канален ред за изписване на рецепти за PrEP и PEP – двете профилактики, които предпазват от ХИВ инфекция.

Преди няколко седмици споделихме новината, че в Пловдив вече има канален ред за изписване на PrEP и PEP.

Повече от щастливи сме да споделим, че такъв канален ред за изписване на PrEP и PEP вече съществува и в София:

Кога? понеделник и сряда от 8:00 до 12:00

Адрес? бул. „Акад. Иван Гешов“ 17

Къде? Приемното отделение на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“   

Контакт? тел: (02) 9023732 и (02) 9023733

Д-р Янчева, Д-р Страшимиров, Д-р Тимчев 

Защо всичко това е важно?

В края на миналата година АЙВЪР беше първата организация, която гордо и успешно разпространи новината, че в България вече има PrEP – хапчето, което предпазва от ХИВ. Много скоро се появиха запитвания от сорта на: „къде и как мога да получа рецепта за PrEP?” или „моят личен лекар не знае как да ми изпише PrEP, към кого да се обърна?“.

Това объркване драматично се подобрява от факта, че в клиниката в Инфекциозна болница в София работят инфекционисти – най-точните специалисти относно ХИВ и приема на PrEP или PEP.  

Какво е PrEP?

Хапчето, което ефективно предпазва от ХИВ инфекция и може да се приема по схемата „само при нужда“, от гей/би мъже. Схемата е одобрена от Световната здравна организация:

  • изпиват се 2 таблетки наведнъж между 2 и 24 часа преди секс
  • изпива се 1 таблетка 24 часа след двойната доза
  • изпива се 1 таблетка 48 часа след двойната доза

Какво е PEP?

ХИВ профилактика, чийто прием трябва да започне до 72 часа, най-късно, след рисков сексуален контакт (без презерватив или PrEP и/или ясно знание, че се е случил секс с ХИВ-позитивен човек, който не е достигнал Неоткриваем вирусен товар). След започване на PEP, профилактиката се приема всеки ден, в продължение на 1 месец.

Дисклеймър:

  • тази статия цели да предостави информация относно възможностите за предпазване от ХИВ и не замества консултация с лекар
  • фондация АЙВЪР няма конфликт на интереси с вносителите на PrEP и PEP в България или аптеките, които го продават и не носи отговорност за пациентски действия