Канада 1-ва въвежда ХИВ терапията от само 12 дози годишно

0
1005

Страхотни новини в период на коронавирус – методиката в ХИВ лечението е коренно променена и няма връщане назад.

Миналата година отбелязахме, че през април 2019 беше подадена заявка до Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за одобрението на инжекцията с удължено действие за третиране на ХИВ инфекция.

Поради изненадващо стечение на обстоятелства, Канада, а не САЩ, ще е първенецът, който прилага най-иновативния метод за лечение на ХИВ.

Терапията съдържа комбинацията каботегравир + рилпивирин и намалява дозите за хората, живеещи с ХИВ, от 365 (всеки ден) до 12 (един път месечно).

Това е пробив, който напълно променя парадигмата в ХИВ лечението и качеството на живот, за хората, живеещи с ХИВ.

Ерата, в която не се налага да си припомняш за своя ХИВ статус всеки ден, по едно и също време, вече е тук.

Канадските здравни власти одобряват новата терапия за хора, живеещи с ХИВ, които вече имат напълно потиснат вирусен товар (под 50 копия).

Пациентите ще трябва да приемат ежедневен таблетков режим със съставките на терапията в продължение на един месец, преди да преминат към инжекциите с удължено действие.

След откриването на успешната тройно-комбинирана антиретровирусна терапия през 1996, пациентите с ХИВ първоначално са приемали 30 хапчета дневно, три пъти на ден, терапии, които често са имали сериозни странични ефекти.

През годините, тежестта от количеството хапчета намалява. Днес, много от българите, живеещи с ХИВ, приемат само една таблетка дневно.

Очакваме тази година и американската и европейската агенция по лекарствата да дадат зелена светлина на инжекциите с удължено действие. Ако това стане, можем да очакваме иновативната терапия да започне да се прилага в България през май 2021 или май 2022.