Без PrEP и PEP рецепти по време на COVID-19

0
945

След проведен разговор с д-р Янчева, началник на ОПИН в Инфекциозна болница София, фондация АЙВЪР информира всички, които желаят да получат рецепта за PrEP или PEP (двете профилактики предпазващи от ХИВ) за следното:

PrEP и PEP рецепти срещу ХИВ инфекция няма да може да се изписват в приемното отделение на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ по време на COVID-19 пандемията.

Инфекционистите са твърде заети с грижата за пациенти.

ОПИН продължава да изписва АРТ (антиретровирусна терапия) за хората, живеещи с ХИВ, както досега.

В този ред на мисли, припомняме на всички от гей общността, че живеем в реално време на пандемия, причинена от вирус, за който все още няма лек или ваксина.

Следователно, апелираме към всички да се въздържат от спонтанен секс с различни партньори. Независимо от факта, че в момента всички ние имаме повече време на разположение за такива сексуални изживявания.

По време на секс се осъществява огромно разнообразие от докосвания между двама души, което е идеална среда за предаване на новия коронавирус (SARS-CoV-2), който причинява заболяването COVID-19.

Ще ви държим в течение относно развитието на пандемията, възобновеното изписване на PrEP / PEP и други релевантни теми за гей/би мъжете в България.