Стартира пилотната инициатива #АмиХепатитC? Но защо?

0
867

Хепатит C може да доведе до рак на черния дроб и е световен проблем, който не подминава България. Според математически модели, в страната има около 77 000 души с хепатит C, които не са наясно с факта, че са инфектирани с хепатит C.

Това не е ли противоречиво?

Не е, защото хепатит C не демонстрира симптоми в над 80% от случаите. Това го прави особено опасен вирус, защото след дълга липса на симптоми, черният дроб на дадения човек вече може да е сериозно пострадал. Понякога, необратимо повреден от вируса.  

Кой е застрашен от хепатит C?

Хепатит C не е запазена марка за т.нар. бейби бумъри – хората родени между 1945 и 1965 години.

Инфекцията е проблем и за гей/би мъжете в Западна Европа (и не само), защото хепатит C може да се предава чрез анален секс без кондом.  

Какво е новото?

АЙВЪР иска да разбере дали хепатит C вирус е проблем сред гей/би мъжете в България.

Това ще се случи чрез безплатни и анонимни тестове в над 170 центъра, разпръснати из цяла България. По този начин, хора от всички краища на страна, ще могат да се тестват в удобен за тях център.

Къде да се тествам безплатно и анонимно за хепатит C?

Ще получиш код и списък с всички центрове за безплатно и анонимно тестване, след като попълниш тази кратка анкета

За хепатит C вече има окончателен лек

Ако сравним леченията между ХИВ инфекция и хроничен хепатит C, разликата е съществена и се състои в следното:

за ХИВ има поддържащо лечение, докато за хепатит C вече има окончателен лек.

Лекът за хепатит C обикновено се пие между 8 и 12 седмици. След това, в над 95% от случаите, човекът е свободен от хепатит C.

България разполага с всички видове терапии, които напълно изчистват организма от Хепатит C. В страната са налични и най-новите, пангенотипни терапии, които лекуват всеки генотип на вируса.

#АмиХепатитC ? се осъществява в партньорство с 5co, Рамус, Romeo, Hornet, Grindr4Equality, ОПИН към Инфекциозна болница София и други съмишленици.

Кампанията се осъществява с финансовата подкрепа на АбВи България.