CDC: всички хора на 18+ да се тестват за хепатит C

0
1014

Всички хора на възраст 18+ години трябва да бъдат изследвани за хепатит С вирус (HCV) поне веднъж, според актуализираните указания на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC).

При хепатит C често липсват симптоми

Много хора с хепатит С нямат симптоми или имат само незначителни симптоми, като умора, по време на ранните му етапи. След години, или десетилетия, хроничната HCV инфекция може да доведе до сериозни чернодробни усложнения, включително цироза, рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност, която изисква трансплантация. Докато около 25% от хората ще изчистят вируса спонтанно без лечение, останалите развиват хронична инфекция.

За хепатит C вече има окончателен лек

Хепатит C вирус (HCV) вече лесно може да бъде напълно излекуван с антивирусни лекарства, които се наричат директно действащи антивирусни средства (ДДАС). Всичките разновидности на ДДАС са налични в България и лечението с тях е безплатно чрез НЗОК (Националната здравноосигурителна каса).

В новите препоръки, експертите признават, че изследването за хепатит C, основано само на рисково поведение, не успява да идентифицира всички с HCV инфекция, отчасти поради стигмата, свързана с болестта.

Срам ме е да призная, че правя анален секс

В контекста на гей мъжете, има много гей/би мъже, които не искат да признаят, че са правили анален секс без кондом – рисков фактор за предаване на хепатит C вирус.

Има и много такива, които не искат да разкрият своята сексуална ориентация. Стигмата, в комбинация с хомофобията, в България може да отблъсне много гей/би мъже от тестването за хепатит C.

Безплатен и анонимен тест в над 170 центъра в България

Ако все още не си се възползвал от тази възможност, попълни нашата анонимна анкета и се изследвай безплатно и анонимно за хепатит C в удобен за теб център във всяко кътче на държавата.

Чрез програмата за безплатно и анонимно тестване на хепатит C на фондация АЙВЪР, в съответния център, който си избрал, никой няма да те пита защо се тестваш за хепатит C, каква е сексуалната ти ориентация или други натрапчиви въпроси.