Хепатит C вирус се предава и чрез анален секс без кондом

0
898

Първите сериозни данни за това получихме през 2017 от Обединеното Кралство.

Независимо от ХИВ статус, възможно е предаването на хепатит C чрез анален секс

Около един от петима ХИВ-позитивни гей мъже, които наскоро са се инфектирали с хепатит С, посочват „анален секс без кондом“ като единствено рисково поведение, което може да обясни тяхната инфекция. В същото време, една трета от хората, които са заразени с хепатит С, са гей мъже, които нямат ХИВ, сочат данните.

Тази информация казва следното: насоките по т.нар. рисково поведение касаещо инфектиране с хепатит C вирус (HCV) трябва да се обновят и вече да включват „анален секс без кондом“.  

Не само фистинг и ChemSex са рисково поведение за инфектиране с хепатит C

Американски изследователи доказаха, че вирусът на хепатит С може да бъде открит на достатъчно високи нива в спермата и ректалната лигавица. Това оспорва убеждението, че хепатит С може да се предава само чрез кръв.

Повече данни от британското проучване

От 48 случая, 81% са гей и бисексуални мъже, 6% са хетеросексуални мъже, а 13% са жени; 67% са хора, живеещи с ХИВ, a 33% са ХИВ-негативни.

Сред ХИВ-позитивните хора, инфектирани с хепатит С, често се съобщава за анален секс без презерватив (75%).

Рисковите фактори за ХИВ-негативните са малко по-различни. Никой от тази група не посочва само анален секс без презерватив като единствен рисков фактор, но 44% отчитат анален секс без кондом заедно с други рискови фактори.

Очевидно е следното: гей/би мъжете практикуващи анален секс без кондом, дори рядко, трябва да се изследват за хепатит C.

Къде и как да се тествам безплатно и анонимно за хепатит C?

За да се тестваш безплатно и анонимно за хепатит C вирус, кликни тук