Хепатит C стигма – обективно парадоксална и ненужна

0
615
хепатит C стигма
хепатит C стигма

Продължаваме да живеем в силно разделен свят. В България, както и в много други страни, има хомофобия, расизъм, ксенофобия и други тревожни обществени нагласи. Различните форми на дискриминация понякога носят след себе си сериозна стигма. Когато става дума за хепатит C стигма, самата концепцията е изключително парадоксална. Първо и най-вече, за хепатит C има лек. Все едно да има стигма спрямо хората, които имат пневмония. Идеята за стигма срещу човек с инфекция е странна.

Хепатит C стигма – не бъди част от определена група хора

На второ място идва маргинализирането на общности. Стигмата свързана с определени инфекции съществува и заради принадлежност към определени групи, които по-често се сблъскват с даден вирус. Обществото обича да осъжда поведението на хората. Подобно на ХИВ, хепатит C се среща по-често сред хора, които употребяват наркотици, секс работници, гей и бисексуални мъже. Вместо оптимална информираност и подкрепа, обществото сякаш предпочита да си затвори очите за хората с по-специфични проблеми.

Отказ на медицински услуги заради положителен хепатит C тест

За съжаление, лекари и сестри често не правят изключение относно хепатит C стигма, която е причинена от невежество. Все още се наблюдават случаи, при които пациент споделя, че са му отказали медицинска процедура. Това се случва независимо от факта, че човекът може да е излекуван от хепатит C. Освен това, както се отбелязва многократно, наличието на антитела на хепатит C не е задължително равно на наличие на вируса в тялото.

Хепатит C стигма – можеш да бъдеш тестван само ако си дал съгласие

Подобно на ХИВ, за извършване на тест за антитела на хепатит C е необходимо да дадеш съгласие. Твоят лекар, или болницата, в която си хоспитализиран за определена медицинска процедура, няма право да те изследва без твоето изрично съгласие.

Все още не знаеш своя хепатит C статус?  

Борбата с хепатит C ще приключи само тогава, когато всеки човек се е изследвал за вируса. Можеш да се тестваш напълно безплатно и анонимно в над 180 лаборатории в страната. За да си харесаш адрес, кликни ТУК.