Хепатит C в спермата – какво трябва да разберат гей мъжете?

0
903
хепатит C в спермата
хепатит C в спермата

Наличието на хепатит C в спермата, както и шансът за предаване на вируса чрез сперма, продължава да е оспорвана тема. Вече има прочувания, според които предаването на хепатит C по този начин е възможно.

Какво ни казват Центровете за контрол и превенция на заболяванията?

Документирано е отделяне на хепатит C в спермата и в ректума на мъже с ХИВ инфекция. Някои проучвания разкриват, че рискът от заразяване се увеличава съизмеримо с нарастващия брой сексуални партньори. Това важи и за хетеросексуалните лица и гей/би мъже с ХИВ инфекция, особено ако техните партньори също са коинфектирани с ХИВ. Вече се съобщава и за остър хепатит C сред гей/би мъже, които ползват PrEP срещу ХИВ. Това увеличава опасенията, че някои гей/би мъже могат да бъдат изложени на повишен риск от инцидентна хепатит C инфекция чрез сексуален контакт без кондоми.

Какво трябва да направиш като гей/би мъж относно хепатит C в спермата?

Твоето здраве е в твоите ръце. Наличните данни към момента накланят везните към малко вероятно, но не и невъзможно, заразяване заради хепатит C в спермата в случаи на анален секс без кондом. Отделно, PrEP е революция в борбата срещу ХИВ, но PrEP не предпазва от заразяване с хепатит C. Употребата на кондоми и лубриканти продължава да е най-успешната опция за предпазване от хепатит C при анален секс. Друга най-добра практика е открит и спокоен разговор за хепатит C вирус (HCV). За инфекцията вече има окончателен лек, който е успешен в над 95% от случаите. Считайки този факт, в приложенията за запознанства не бива да се притесняваш да зададеш въпросите „Какъв е твоят хепатит C статус“ или „Тествал ли си се за хепатит C?”.   

Все още не си се изследвал за хепатит C?

Направи го веднага, щом можеш. По програма АЙВЪР можеш да се тестваш анонимно и безплатно във всички лаборатории Рамус в страната (над 180 адреса). Избери си удобна за теб локация, като кликнеш ТУК.