„Какъв е твоят хепатит C статус?“ има само три възможни отговора

0
522
хепатит C статус
хепатит C статус

За разлика от „ХИВ статус“, фразата „хепатит C статус“ се ползва много по-рядко в българското общество (или почти никога). Независимо от това, много повече хора живеят с хепатит C и то без да подозират.   

„Какъв е твоят хепатит C статус?“ има три възможни отговора

  • Положителен* – тествал си се за хепатит C и резултатът е положителен. След това е осъществен PCR тест за хепатит C, който окончателно потвърждава, че има наличност на вируса в твоята кръв.
  • Отрицателен – тествал си се за хепатит C и в полето за резултат, както и в полето за референта стойност пише “negative”.
  • Не знам – това се случва, когато човек не се е тествал и/или не се тества достатъчно често. Ако не знаеш своя хепатит C статус е редно да отговориш с „не знам“, в случаите в които си попитан. Няма нищо срамно в този отговор.

*Хората, които са излекувани от хепатит C винаги ще имат антитела за вируса. Тоест, ако се изследват с тест за антитела на хепатит C (anti-HCV), резултатът ще е положителен. Излекуваните е редно да се тестват само с PCR.

Остроумия вместо факти

Подобно с ХИВ и тук се случват твърде често ненужни остроумия от сорта на „чист съм“, без да бъде пояснено дали човекът изобщо се е тествал за хепатит C. Няма нужда от подобно увъртане, нито в гей общността, нито в широката общност. Няма нищо срамно в това да се тестваш за хепатит C, нито в това да си инфектиран с хепатит C. Обратният сценарии е проблемен – да не се тестваш изобщо или да знаеш, че си заразен с вируса, но да откажеш лечение.   

Разбери своя хепатит C статус още днес

Хепатит C е част от гей общността и може да се предава чрез анален секс без кондом. Тествай се безплатно и анонимно за хепатит C във всяко кътче на България по програма АЙВЪР. Избери си удобен за теб адрес от ТОЗИ ЛИНК.