Кръвопреливането – дарената кръв тествана ли е за хепатит C и ХИВ?

0
873
Кръвопреливането
Кръвопреливането

Когато говорим за ХИВ и хепатит C, често загърбваме един от най-лесните начини за заразяване с тези инфекции – кръвопреливането. Историята и на хепатит C и на ХИВ е пряко свързана с практиката по даряване и преливане на кръв. Хепатит C е съзнателно с човечеството от 1989 година, докато ХИВ – от 1981 година насам. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, от около 30 милиона души в САЩ, които са получили поне едно кръвопреливане между 1978 г. и април 1985 г., около 12,000 може да са били заразени с ХИВ.

Дарената кръв изследвана ли е за хепатит C,  ХИВ и други?

Кръвта, която се дарява в България, е тествана за хепатит B, хепатит C, ХИВ и сифилис. Независимо от това, добра практика е да се изследваш за инфекциите, ако ти е преливана кръв. Причината за тази препоръка е универсална. Човек никога не може да бъде сигурен на 100%, когато става дума за сериозна процедура като кръвопреливането. Следователно, независимо от това дали ти е преливана кръв преди 30 години или преди няколко месеца, силно препоръчително е да се изследваш за ХИВ и хепатит C.

Кръвопреливането вече е обвързано с NAT технология по изследване

NAT технологията за изследване на дарената кръв драматично намалява периода за засичане на налична инфекция. По-старият метод на серологичните изследвания засича ХИВ, хепатит B и C до месец, месец и нещо. За сравнение, при NAT технологията този прозоречен период се смъква до дни. Независимо от това, даден човек може да е имал рисков контакт, заради който е инфектиран, но да дари кръв в рамките на следващите няколко дни. В този сценарии има шанс тестовете да не засекат хепатит C, ХИВ или другите инфекции.

Къде мога да се тествам за хепатит C и ХИВ?

По програма АЙВЪР можеш да се изследваш безплатно и анонимно за хепатит C и ХИВ в над 180 адреса в България. Избери си удобен за теб адрес като кликнеш ТУК.