Лекарства с удължено действие за хората с хепатит С?

0
513
Лекарства с удължено действие
Лекарства с удължено действие

Безопасните и силно ефективни директно действащи антивирусни средства (ДДАС) окончателно изчистват хепатит С в рамките на 2-3 месеца. Независимо от този уникален научен пробив, все още има десетки милиони души заразени с хепатит C по света. Следователно, плановете за глобалното елиминиране на вируса до 2030-та година може да изисква нови методи. Ново проучване изследва настройките на хора, изложени на риск от инфектиране с хепатит C, относно лекарства с удължено действие, вместо таблетки.

Повече за проучването

Анкетиране, състоящо се от 43 въпроса, е проведено сред 1457 лица, инфектирани с хепатит C или живеещи в риск от заразяване. Проучването се случва на 28 локации в 9 страни, за да се оцени интереса към различни стратегии за лекарства с удължено действие в сравнение с хапчета.

Резултатите за лекарства с удължено действие за хепатит C

Сред хепатит C-позитивните участници, 37,7% предпочитат инжекция, 5,6% – имплант и 6% – устройство пребиваващо в стомаха. За сравнение, 50,8% заявяват, че биха предпочели да приемат 1 до 3 хапчета на ден. При сравняване на желаещите за прием на хапчета, се наблюдават разлики в относителното предпочитание за инжекция въз основа на възрастта (p<0,001), местоположението (p<0,001) и предишното лекуване на хепатит C (p=0,005), но не и пола. Когато имплантът е сравнен с хапчетата, по-голямо предпочитание е заявено от жени (p=0,01) и по-млади хора (p=0,012 на 5 години). Сред участниците, които нямат хепатит C, 49,5% смятат, че инжекциите са по-силни от хапчетата, а 34,7% предпочитат да приемат инжекции вместо хапчета. Сред участниците, които са получавали инжекционни лекарства в миналото, 89,8% са изразили желание да получат такива в бъдеще.

Заключения

Тези данни сочат високата приемливост за лекарства с удължено действие. Значително малцинство дори може да предпочете този механизъм пред хапчетата за лечение на инфекция с хепатит C. Опцията за лекуване на вируса с иновации може да допринесе за глобалното елиминиране на хепатит С до 2030-та година.

Разбери своя хепатит C статус още днес

Тествай се безплатно и анонимно навсякъде в България. Избери си адрес от ТОЗИ ЛИНК.