Инфекция с хепатит C и ХИВ: история на настоящето и бъдещето

0
554
инфекция с хепатит C и ХИВ
инфекция с хепатит C и ХИВ

Близо 2,3 милиона души по света имат инфекция с хепатит C и ХИВ. Шансовете за инфекция с хепатит C са шест пъти по-високи при хората, живеещи с ХИВ в сравнение с ХИВ-негативното население. Най-голямо разпространение на инфекция и с двата вируса се среща сред хората, които употребяват инжекционни наркотици и гей/бисексуалните мъже.

Какво се случва, когато имаш инфекция с хепатит C и ХИВ?

ХИВ има пагубно въздействие върху развитието на хепатит C в организма. Това включва по-висок вирусен товар, ускорено развитие на чернодробна фиброза и краен стадий на чернодробно заболяване в сравнение с хората, при които има инфекция само с хепатит C. На свой ред, хепатит C влияе върху развитието на ХИВ инфекция при хората, живеещи с ХИВ и приемащи антиретровирусна терапия. Хепатит C влияе негативно върху броя на CD4 клетките (които ХИВ така или иначе унищожава), улеснява репликацията на ХИВ и устойчивостта на вирусния резервоар.

За хепатит C има лек, но за ХИВ има само поддържащо лечение

Антиретровирусната терапия (АРТ) не е лек за ХИВ, а действа като поддържащо лечение. Директно действащите антивирусни средства (ДДАС) обаче, постигат изчистване на хепатит C в 95% от случаите. Въпреки това, малко се знае за това как лечението на хепатит C и възпалението на черния дроб влияят върху възстановяването на имунитета и латентния резервоар на ХИВ.

България как се грижи за инфектираните с хепатит C и ХИВ?

Липсва добра координация, ако имаш инфекция с хепатит C и ХИВ. Антиретровирусната терапия за ХИВ се предоставя директно от Министерството на здравеопазването. За съжаление, терапията се отпуска само в пет болници в страната, което създава сериозен дискомфорт за стотици пациенти. Лекът за хепатит C се предоставя чрез НЗОК. Към днешна дата само хора, които имат здравни осигуровки, могат да бъдат излекувани от хепатит C.

Как мога да разбера дали имам ХИВ или хепатит C?

Тествай се безплатно и анонимно и за двете инфекции в над 180 адреса в страната. Натисни ТУК за да си избереш удобно за теб място.