Аз съм гей мъж, как мога да се предпазя от ХИВ в България?

0
688
предпазя от ХИВ
предпазя от ХИВ

ХИВ се предава лесно чрез анален секс без предпазни мерки. Следователно, напълно резонно е всеки гей мъж да си зададе въпроса „как мога да се предпазя от ХИВ?“. За щастие, в България вече има всички съвременни методи за защита от ХИВ.

Как мога да се предпазя от ХИВ? – Кондоми

Конвенционалният начин да се предпазиш от ХИВ е употребата на кондоми (презервативи). Ако се използват правилно, кондомите осигуряват защита не само против ХИВ, но и срещу повечето сексуално предавани инфекции. Рискови фактори, които са свързани с употребата на кондоми: неправилно поставяне, късане, изхлузване, нарочно сваляне/ късане.

PrEP и PEP

Иновацията в борбата против ХИВ са PrEP (пре-експозиционна профилактика) и PEP (пост-експозиционна профилактика). България вече разполага и с двете профилактики. Таблетките се продават по лекарско предписание в определени аптеки в София, Пловдив и Варна. Ако се приема правилно, PrEP изключително успешно те предпазва от ХИВ. Профилактиката може да се приема всеки ден, както и по схема „само при нужда“. От друга страна, PEP задължително трябва да започне да се приема не по-късно от 72 часа след рисков секс.

Н=Н

Вече е научен консенсус, че човек, който живее с ХИВ и се придържа към своето лечение, не може да предаде инфекцията по сексуален път. Това становище е валидно и за случаите, в които не се използва кондом. С други думи, ако имаш ХИВ-позитивен партньор с доказано неоткриваем вирусен товар, двамата можете да правите секс без кондом. Към днешна дата има нула регистрирани случаи на предаване на ХИВ по този начин.

Как мога да се предпазя от ХИВ? – като се тестваш за ХИВ

Само ако знаеш своя ХИВ статус, можеш да предприемеш реални стъпки, за да се предпазиш от ХИВ. Ако твоят резултат е негативен, можеш да вземеш решение вече стриктно да ползваш кондоми и/или PrEP. Ако резултатът е положителен, тогава се предпазваш от ХИВ, който вече е в твоето тяло, като започнеш антиретровирусна терапия (АРТ). Чрез придържането към АРТ ще достигнеш Непредаваем ХИВ статус. Тествай се за ХИВ, безплатно и анонимно, на който и да е адрес в ТОЗИ ЛИНК.