Тест за СПИН или тест за ХИВ? Обърквацията продължава

0
1584
Тест за СПИН
Тест за СПИН

ХИВ/СПИН епидемията е с нас повече от 40 години. Независимо от това, термините „ХИВ“ и „СПИН“ продължават да се уеднаквяват, дори от лекари. Тази обърквация прелива по време на изследването за ХИВ. Следователно, много гей/би мъже (и не само) продължават да си мислят, че им се прави тест за СПИН.

Тестът винаги е за ХИВ

ХИВ е инфекцията, която може да предизвика СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност). Тестовете обикновено са за ХИВ антитела, или комбиниран за ХИВ антитела плюс p24 антиген (специфичен за ХИВ антиген). Разбира се, съществува и PCR тест за ХИВ, който директно изследва за количеството вирусен товар в кръвта. Човек с ХИВ, който няма СПИН, както и такъв, който вече е развил СПИН, ще имат положителен тест за ХИВ. Ако си ХИВ-позитивен и отказваш да започнеш прием на антиретровирусна терапия (АРТ), ХИВ почти винаги ще доведе до СПИН.

А има ли тест за СПИН?

СПИН е състояние на имунната система, а не вирус. ХИВ инфекцията агресивно атакува специфичните CD4 клетки на имунната система. Като резултат, техният брой намалява, а с това и способността на тялото да се защитава от опортюнистични заболявания. За да може да се постави диагноза СПИН, се осъществява специфичен тест за брой CD4 клетки (заедно с други тестове). Важно уточнение: този тест се прави само след като човек е тествал положително за ХИВ инфекция. При ХИВ-позитивен пациент, чиито тест за CD4 клетки дава резултат под 200 в кръвна проба, може да се говори за СПИН. Ако резултатът обаче е над 200 клетки, даденият човек няма СПИН. Започвайки и придържайки се към своето ХИВ лечение, този човек си гарантира, че никога няма да има СПИН.

Как мога да разбера дали имам ХИВ?

Само и единствено тест за ХИВ може да определи дали имаш или нямаш ХИВ. Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ във всяко кътче на България. Избери си удобен за теб адрес, като кликнеш ТУК.