Пушенето и ХИВ – обективно вредна и ненужна комбинация

0
659
пушенето и ХИВ
пушенето и ХИВ

По данни на Световната здравна организация, тютюнът убива до половината от потребителите си. Повече от 8 милиона души всяка година умират заради тютюнопушене. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директна употреба на тютюн. Около 1,2 милиона смъртни случаи са резултат от излагане на непушачи на пасивно пушене. Ако насочим темата към пушенето и ХИВ, нещата изглеждат още по-лошо.

Пушенето и ХИВ

Пушенето е особено опасно за хората, живеещи с ХИВ. При лицата, които приемат ХИВ терапия и са с вече неоткриваем вирусен товар, тютюнопушенето има много по-голямо влияние върху продължителността на живота, отколкото ХИВ инфекцията. Този навик може да съкрати продължителността на живота на човек, живеещ с ХИВ, средно с шест години. Тютюнопушенето удвоява риска от смърт за хората, живеещи с ХИВ, които приемат антиретровирусна терапия. Пациентите с ХИВ, губят белодробна функция по-бързо от ХИВ-негативните. Тези спадове са по-бързи при хора, които някога са имали много нисък брой CD4 клетки. Сред хората с ХИВ има повишен риск от развитие на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Този риск е още по-голям при пушещите.   

Ракови заболявания, пушенето и ХИВ

Пушачите с ХИВ са по-склонни да загубят живота си от рак на белия дроб, отколкото от фактори, свързани с ХИВ. Хората, живеещи с ХИВ, имат по-висок риск от развиване на рак на белия дроб в сравнение с ХИВ-негативните. Проучвания показват, че тютюнопушенето е основният рисков фактор за ракови заболявания и че една от четири диагнози рак, сред хората с ХИВ, би била предотвратена, ако те не пушат. Пушачите с ХИВ са с 61% по-склонни да развият някакъв вид рак. След изключване на рак на белия дроб, пушачите все още са с 36% по-склонни да развият други видове рак. Ако живееш с ХИВ, но пушиш, силно препоръчително е да спреш цигарите веднага.

Как мога да разбера, дали живея с ХИВ?

Можеш да разбереш дали живееш с ХИВ, само чрез тест за ХИВ. Тествай се анонимно и безплатно във всяко кътче на България. Харесай си удобен за теб адрес, като кликнеш ТУК.