Паднаха COVID ограниченията, но какво става с ХИВ епидемията?

0
621
ХИВ епидемията
ХИВ епидемията

COVID-19 ни показа, че никога, никъде, по което и да е време, не сме защитени от глобална здравна заплаха. Ограничителните противоепидемични мерки в България паднаха на 1-ви април 2022. Това не е шега. Но с началото на вероятна ендемична фаза на пандемия, която коренно промени света през последните две години, България задава ли си въпроса: “Какво правим с ХИВ епидемията?”

Коренна промяна в нашия начин на живот относно COVID-19

С края на извънредната епидемична обстановка от 1-ви април отпада:

  • изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места
  • спазването на физическа дистанция
  • ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито
  • ограниченията при посещение на присъствено обучение
  • забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги
  • COVID-зоните

Краят на ограниченията, които са били непрестанна част от нашия живот повече от две години, ще изиграе роля в разпространението на ХИВ. 

Какво да очакваме от ХИВ епидемията след COVID?

Първо и най-вече, предстои да разберем дали гей общността си е научила урока и написала домашното. Милионите смъртни случай от COVID-19 за по-малко от две години напомнят, че нещата винаги може да са по-зле. Следователно, хубаво е да контролираме инфекции, за които има превенция – като ХИВ. В България вече са налични всички модерни методи за защита от ХИВ. В края на 2019, преди да има COVID, фондация АЙВЪР сподели иновацията, че в страната вече се продава PrEP (хапчето против ХИВ). Като към тази иновация добавим кондоми, Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ и PEP, краят на ХИВ не е далеч. Стига общността да го пожелае. 

PrEP и Н=Н имат смисъл само ако знаеш своя ХИВ статус

Научи своя ХИВ статус още сега. Тествай се безплатно и анонимно на удобен за теб адрес навсякъде из България. Кликни ТУК за да си избереш лаборатория. Краят на ХИВ епидемията е възможен, само когато всеки от нас знае своя ХИВ статус.