Гей Прайд и ХИВ: важно движение с дълга и значима история

0
635
Гей Прайд и ХИВ
Гей Прайд и ХИВ

Юни е международният месец, в който навсякъде по света се празнува Гей Прайд (ЛГБТ+ Прайд). Идеята на Прайд е насърчаване на самоутвърждаването, достойнството, равенството и повишената видимост на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ) хора като социална група. Гей Прайд и ХИВ ходят ръка за ръка, защото гей/би мъжете са диспропорционално афектирани от инфекцията в цял свят.  

Гей Прайд и ХИВ – дискриминация заради сексуална ориентация

ХИВ инфекцията е с нас вече повече от 40 години. През 80-те години на 20-и век правителствата по света правят минималното (или нищо) за да се преборят с епидемията. Вероятна причина е, че към тогавашния момент, ХИВ/СПИН се разглежда като проблем само сред хомосексуални и бисексуални мъже. Инфекцията дори е наричана “гей рак”. В САЩ, организацията ACT UP започва своето начало като Център за обществени услуги за лесбийки и гей мъже през 1987-ма. ACT UP е ключов играч в борбата със статуквото относно несправедливото отношение спрямо хора с ХИВ/СПИН в САЩ, а след това и по света. Освен това, ACT UP събира лесбийки и гей мъже за задружна работа с конкретна кауза.

Лесбийки, които помагат на гей/би мъже с ХИВ

Защо Л е първата буква в ЛГБТ? Промяната идва с вълната от феминистки идеи през 80-те и 90-те години. Но освен това, по време на ХИВ/СПИН епидемията лесбийките са ключов играч в подкрепата и борбата за промяна. Докато голяма част от гей мъжете са афектирани от ХИВ/СПИН, лесбийската общност предимно остава незасегната. Лесбийки проактивно помагат на гей/би мъжете с медицински грижи. Те също представляват сериозен процент от ХИВ/СПИН застъпничеството през 80-те и 90-те (а и до днес). Демонстрираното желание на лесбийките да подкрепят гей мъжете в момент на нужда води до по-близки, по-подкрепящи отношения между двете групи. Гей Прайд и ХИВ ни напомнят за тези взаимоотношения с вече богата история.

Правил си анален секс без кондом?

Тествай се за ХИВ. Можеш да се изследваш безплатно и анонимно на повече от 200 адреса в България. Кликни ТУК за да си избереш удобно за теб място.