Аз живея с ХИВ и реших да разбера какво казва науката (ВИДЕО)

0
797
Аз живея с ХИВ
Аз живея с ХИВ

Време е отново да си припомним, че човек, който живее с ХИВ и се придържа към своята терапия, не може да предаде вируса по сексуален път. Това е научен консенсус, който е признат от (WHO) Световната здравна организация, (UNAIDS) Програмата на ООН за ХИВ/СПИН, (ECDC) Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, (CDC) Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Министерството на здравеопазването на България. Важно е всеки ХИВ-позитивен човек да приеме реалността и да си каже “Аз живея с ХИВ и възнамерявам да живея добре”.

Аз живея с ХИВ и той е непредавaем

Проучванията PARTNER 1 и PARTNER 2 публикуват резултати през 2016 и 2018 година. Избрани са 972 гей и 516 хетеросексуални двойки. Партньорите са серодискордантни: единият е с ХИВ, а другият – не. В хода на проучването гей двойките са имали 77 000 акта на анален секс без презерватив. Проучванията PARTNER не откриват нито един случай на предаване на инфекцията от ХИВ-позитивен партньор, който има вирусен товар под 200 копия / ml. През 2017 г. излизат резултатите от Opposites Attract проучването, което набира 343 серодискордантни гей двойки. Това проучване също не открива нито едно предаване на ХИВ от партньори с неоткриваем вирусен товар в 17 000 акта на анален секс без презерватив. Научно погледнато, шансът за предаване на ХИВ от партньор с неоткриваем вирусен товар е статистически равен на нула.

Единствено тестът за ХИВ ми даде информацията, че аз живея с ХИВ

Някои гей/би мъже губят ценно време и енергия, позовавайки се на разнообразие от други изследвания, за да си внушат, че нямат ХИВ. Тук е моментът да бъде припомнено: единствено тест за ХИВ може да определи, че човек има или няма ХИВ. 

Разбери своя ХИВ статус още днес. Изследвай се анонимно и безплатно на повече от 200 обекта в България. Натисни ТУК за да си избереш удобно за теб място.