Човешки папиломавирус | Къде мога да се ваксинирам против HPV?

0
1032
Човешки папиломавирус
Човешки папиломавирус

Какво е човешки папиломавирус (HPV)?

Човешки папиломавирус (HPV) е вирусна инфекция с над 200 щама. Типовете HPV се разделят на ниско рискови – такива, които могат да причинят аногенитални брадавици (кондиломи) и високорискови, които могат да доведат до рак на пениса, ануса, гърлото и др.

Къде мога да се ваксинирам против човешки папиломавирус (HPV)?

Можеш да получиш консултативен преглед и поставяне на ваксината против човешки папиломавирус (HPV) при разнообразие от лекари на територията на България. За да се свържеш с лекар близо до теб, кликни ТУК.

Как се предава HPV?

Вирусът е глобално разпространен и е най-често срещаната сексуално предавана инфекция. HPV се предава чрез необезопасен анален, вагинален и орален секс. Кондомите не гарантират предпазване от инфекцията, тъй като е възможно предаване на вируса дори само чрез триене на кожа в кожа. Не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв, за да се заразиш с HPV.

Защо е важно да бъда защитен от HPV?

Повечето щамове на HPV могат да се изчистят от имунната система в рамките на две години. Някои щамове на HPV могат да останат по-дълго в организма. Устойчивата инфекция с определени щамове на HPV може да доведе до развитие на рак. Ако имаш такива притеснения, консултирай се с лекар. Освен това, нелекуваните брадавици могат да се разпространяват широко в гениталните и анални области, да причинят дразнене и да те направят по-уязвим към други инфекции като ХИВ. Ваксинирайки се, не само се предпазваш от HPV-причинени генитални брадавици и рак, но и предпазваш всички свои сексуални партньори.

Гей и бисексуалните мъже са диспропорционално афектирани от HPV

Хетеросексуалните мъже хипотетично правят секс с жени, които са били имунизирани против HPV като момичета. За сравнение, в гей общността се случва секс между двама партньори, които не са били ваксинирани за HPV като момчета. Считайки този факт, имунизацията против HPV е силно значима за гей и бисексуалните мъже.