Безплатен ПрЕП и в Гърция. България отново изостава

0
343
Безплатен ПрЕП в Гърция
Безплатен ПрЕП в Гърция

ПрЕП (пре-експозиционна профилактика) е иновативен и високоефективен метод за защита от ХИВ. Съществува ПрЕП под формата на таблетки, а от съвсем отскоро, и под формата на инжекции с дълго действие. Кондомите (презервативите) могат да се скъсат, изхлузят, или да бъдат свалени нарочно. На фона на това, ПрЕП овластява човека, който го приема, защото изцяло поставя контрола против ХИВ в неговите ръце. Тъй като ПрЕП предпазва само от ХИВ, неговото изписване често е съпроводено със съвет за ваксинация против HPV, хепатит А и хепатит B. В определени места в САЩ, към целия пакет превантивни мерки вече е добавен и доксициклин за превенцията на сифилис, гонорея и хламидия. В повечето държави в Европейския съюз има програми за безплатен ПрЕП против ХИВ.

Безплатен ПрЕП и в Гърция

Хапчето, което предпазва от ХИВ, ще бъде достъпно в Гърция след подписването на съвместно министерско решение от 30 ноември 2023. Това решение, обявено ден преди Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, е ключова стъпка в борбата срещу ХИВ в Гърция. Съгласно решението, публикувано от министерствата на здравеопазването, финансите и цифровото управление, рецептата ще се издава от аптеките на държавните болници и безплатно за потребителя.

Кой ще има право на безплатен ПрЕП в Гърция?

Хапчето ще се предоставя на хора, които са изложени на повишен риск от заразяване с вируса. За да получават регулярен достъп до безплатен ПрЕП, потребителите в Гърция ще бъдат изследвани на всеки три месеца, за да се установи дали се придържат към профилактиката. Това е и базово условие за нейното предписване. ПрЕП ще се предписва от специалисти по обща медицина, дерматология и венерология или акушерство и гинекология. Лекарят ще може да издава рецепти с продължителност до три месеца.

ПрЕП програмата в Гърция ще бъде ли конфиденциална?

Националният осигурителен номер на потребителя ще бъде псевдонимизиран от системата при регистриране на рецептата в електронната платформа, чрез създаване на кодов номер. Този кодов номер ще се появи в рецептата и само лекарят, който предписва ПрЕП, ще има достъп до личните данни. Тези рецепти ще се изпълняват само от аптеките на държавните болници, които предоставят антиретровирусна терапия (АРТ).

Какво мога да направя, за да има безплатен ПрЕП в България?

Като гражданин и данъкоплатец, упражни своето право за предложения и сигнали. Използвай (ССЕВ) Системата за сигурно електронно връчване (кликни ТУК) на Министерство на електронното управление. Отправи директно запитване към Министерството на здравеопазването и Омбудсман. Кратко и ясно попитай кога можеш да очакваш система за безплатен ПрЕП против ХИВ в България, нещо, което вече е налично в повечето европейски държави.